Początek maja od zawsze kojarzy się z piękną pogodą, ciepłym słońcem i rodzinnym czasem. Dni wolne od szkoły i pracy wykorzystywane są co roku na odpoczynek i naładowanie baterii. Majówka to również odpowiedni czas na rozpoczęcie sezonu grillowego. Z piwnic i przydomowych komórek można już zacząć wyciągać sprzęt, który posłuży całej rodzinie przez następne dni. Jest nim grill, który w okresie letnim jest częściej używany niż domowa kuchenka. Jednak może się okazać, że zimowe stanie sprzętu w kurzu nie będzie mu sprzyjać. Przez to niektóre grille mogą być niezdatne do użytku i będzie trzeba je wymienić na nowe. Do głowy przyjdzie wtedy pytanie, jaki grill kupić? W sklepach można znaleźć ich wiele, jednak który jest najodpowiedniejszy? Postanowiliśmy przyjrzeć się temu zagadnieniu nieco bliżej i odpowiedzieć na powyższe pytania.
Wybieranie urządzenia, jakim jest grill w dzisiejszych czasach nie jest takie proste. Do wyboru nie mamy jedynie tego węglowego, dlatego dobrze jest się przyjrzeć im wszystkim. Przede wszystkim trzeba zadać sobie pytanie, gdzie chcielibyśmy trzymać ten sprzęt. Oczywiste jest, że większość osób wybierze ogród lub taras, jednak nie każdy ma takie dogodne warunki.
Jeśli do dyspozycji posiada się jedynie balkon, warto wybrać ten grill, który nie dość, że nie zabiera za dużo miejsca, to również nie przeszkodzi sąsiadom. Dobrym wyborem będzie zakup grilla elektrycznego. Na rynku można znaleźć jego małe wersje, a dodatkowo nie będzie wytwarzać dymu. Dzięki temu nie tylko oszczędzimy lokatorów bloku, a także opary nie będą zbierać się w mieszaniu.
Jeśli jednak postanowiono, że majówkę spędzi się z dala od domu, grill elektryczny się nie sprawdzi. Tam, gdzie nie ma dostępu do prądu najlepiej wybrać urządzenie gazowe lub węglowe. Jednak mają one swoje wady i zalety. Grill gazowy jest łatwy i szybki do rozpalenia, nie trzeba mieć w tej czynności za dużego doświadczenia. Jednak niestety jedzenie z niego ściągnięte nie będzie miało charakterystycznego wędzonego smaku. Dodatkowo przeniesienie go może okazać się problematyczne i ciężki.
Na rynku dostępny jest także najbardziej klasyczny i najpopularniejszy grill węglowy. W sklepach można znaleźć wiele rozmiarów tego sprzętu. Do rozpalenia go potrzebny jest węgiel drzewny, brykiet i podpałka. Jest to z pewnością najtańsza opcja urządzenia, lecz podpalenie jej wymaga czasu i cierpliwości. Jeśli chcesz szybko i bezproblemowo podgrzać smakołyki, taki grill nie będzie dobrą opcją. Dodatkowo uwalniane szkodliwe substancje, które wytwarzają się podczas kontaktu tłuszczu z rozżarzonym węglem, a to nie wpływa pozytywnie na zdrowie. Jednak ogromną zaletą takiego sprzętu jest to, że jedzenie na nim zrobione ma unikatowy zapach i smak.
Podsumowując, wybór grilla jest sprawą indywidualną, która zależy od możliwości pieniężnych, ale nie tylko. Mając ograniczoną przestrzeń, którą dzieli się z innymi lokatorami dobrym wyborem będzie grill elektryczny. Jeśli bierze się pod uwagę aspekt zdrowotny, wybór urządzenia węglowego nie będzie najlepszy. A patrząc na sprzęt działający na gaz potrzebuje on więcej miejsca, lecz jego obsługa nie wymaga specjalnych umiejętności.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl