Więcej treści grillowych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kiedy tylko na dworze zrobi się trochę cieplej, od razu mamy ochotę zorganizować imprezę na świeżym powietrzu. Z czeluści schowków, piwnic i garaży wyciągamy wtedy grille, biegniemy do sklepu po kiełbaski, karkówki i kaszanki, dorzucamy do tego warzywa i napoje i organizujemy grill z przyjaciółmi. Choć tak bardzo upodobaliśmy sobie tę wiosenno-letnią aktywność, to jednak zdarza się, że popełniamy dość popularne błędy. Jakie? O najczęstszych opowiedział nam Adam Chrząstowski.
Zdaniem Adama Chrząstowskiego największym grillowym grzechem Polaków jest... marynowanie. A konkretnie "marynowanie do nieprzytomności". Szef kuchni uważa, że robiąc tak, zabijamy cały smak mięsa. Dodaje, że jest przeciwny marynowaniu najdroższych części mięsa, czyli rostbefu, antrykotu, schabu i polędwic. - Karkówkę wieprzową można ewentualnie zamarynować, ale w łagodnej marynacie. Główną rolą marynaty jest bowiem skruszenie mięsa, a te elementy, o których wspomniałem, są kruche same z siebie - tłumaczy. Na tym jednak lista błędów się nie kończy.
Po drugie często nie potrafią zapanować nad temperaturą grilla, która jest albo za niska, więc nie ma szans, żeby mięso z wierzchu się skarmelizowało, albo za wysoka i w efekcie mięso na zewnątrz jest zwęglone, a w środku niedopieczone.
Na naszą prośbę Chrząstowski odniósł się też do polewania mięsa piwem. To częsty widok podczas grillowania. Część osób robi to, by obniżyć temperaturę grilla, a część, by nadać mięsu aromatu. Co na ten temat myśli ekspert?
Zwykle ma to na celu obniżenie temperatury grilla i równie dobrze można byłoby to zrobić butelką wody. Jeśli ktoś jednak polewa mięso piwem, żeby nadać mu aromatu, to lepszym rozwiązaniem byłoby wymieszanie piwa, szczególnie ciemnego, z oliwą lub olejem, dodanie odrobiny siekanego czosnku i ziół i smarowanie mięsa pędzelkiem. Wtedy taka kompozycja smaków i aromatów ma sens.
Całą rozmowę z Adamem Chrząstowskim możecie przeczytać w tym tekście na Haps.pl. Dowiecie się z niej, jak odpowiednio przygotować mięso na grilla, jak obchodzić się z rybami, które są bardzo delikatne, a także jakie wegetariańskie produkty sprawdzą się najlepiej.