Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tomasz Jakubiak to postać, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Kucharz znany jest z prowadzenia programów w Canal+ oraz bycia jurorem w "MasterChef Junior". Jakubiak prężnie działa w mediach społecznościowych, gdzie nie tylko dzieli się przepisami i nowinkami kuchennymi, ale także zdjęciami z podróży lub chwilami rodzinnymi. Jakiś czas temu kucharz w jednym z postów podzielił się swoim sposobem na utratę kilogramów. Przyznał, że nie stosował żadnej diety, tylko przestał sięgać po dwie rzeczy.
Mowa tu o ograniczeniu do zera glutenu i alkoholu. Gluten, czyli mieszanina białek gluteniny i gliadyny, jest obecny w wielu produktach, w związku z czym bardzo często pojawia się w naszym codziennym jadłospisie. Znajduje się m.in. w:
Dietę bezglutenową powinny stosować osoby chore na celiakię, z nietolerancją na gluten lub uczulone na to białko. Na produktach bezglutenowych można znaleźć symbol przekreślonego kłosa, który oznacza, że w składzie nie ma tego białka. Nie oznacza to jednak, że takie osoby raz na zawsze muszą pożegnać się ze wszystkimi wymienionymi produktami. Świeże pieczywo w wielu miejscach kupimy w wersji bezglutenowej, podobnie jest z makaronami, a nawet ze słodyczami.
Nowy wygląd Tomasza Jakubiaka to właśnie zasługa diety bezglutenowej oraz zrezygnowania z picia alkoholu. Warto dodać, że to nie jedyna osoba ze świata show-biznesu, która dzięki małej zmianie diety osiągnęła perfekcyjne efekty. Jak czytamy na Instagramie Jakubiaka:
Był Tomek i nie ma Tomka. Zero diety, ale prawie zero glutenu i alko!! Jakoś tak lepiej się człowiek czuje.
Warto wspomnieć, że rezygnacja z glutenu zazwyczaj jest podyktowana względami medycznymi. Odstawić go powinny osoby chorujące na celiakię, z nietolerancją lub z alergią na to białko. W pozostałych przypadkach nie ma powodów do wykluczania glutenu z diety. Jeżeli ktoś planuje odstawić produkty z glutenem, powinien w pierwszej kolejności skonsultować się ze specjalistą i wykonać badania diagnostyczne. Co do alkoholu sprawa jest oczywista - trunki to prawdziwa bomba kalorii oraz cukru.
Warto wspomnieć, że przed ostawieniem glutenu z diety warto odpowiednio zagłębić się w temat. W pierwszej kolejności warto podjąć konsultację z lekarzem lub dietetykiem. Następnie należy wykonać wszelakie badania diagnostyczne - to bardzo ważne, ponieważ samowolne wyeliminowanie z diety wszystkich źródeł glutenu przed wykonaniem badań uniemożliwi uzyskanie wiarygodnych wyników, która przeszkodzi w postawieniu rzetelnej diagnozy.