Więcej nowości znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Podczas gdy my przejmujemy się paragonami grozy, według których za jedną gałkę lodów trzeba zapłacić osiem złotych, w Japonii powstały najdroższe lody świata - 130 ml porcja kosztuje 873 400 jenów, czyli ponad 26 tysięcy złotych! Za taką kwotę można by kupić np. używany samochód. Luksusowy smak nazywa się po japońsku Byakuya i nie powstał z dnia na dzień. Opracowanie idealnej receptury trwało bowiem aż półtora roku. Odpowiadał za nią Tadayoshi Yamada z Osaki, który specjalizuje się w kuchni fusion.
Z czego zrobione są lody, które kosztują majątek? Jednym z drogich składników jest biała trufla, która pochodzi z włoskiej miejscowości Alba w Piemoncie i jest uważana za jeden z najcenniejszych gatunków. Już sam ten produkt znacznie winduje cenę deseru - kilogram tych grzybów kosztuje bowiem fortunę, bo aż 2 miliony jenów, czyli ok. 60 tysięcy złotych. Gołym okiem widać zatem, że ma to ogromny wpływ na finalną cenę lodów.
W składzie lodów znalazły się też parmezan i osad, który tworzy się podczas produkcji sake, czyli tradycyjnego japońskiego alkoholu (błędnie nazywanego ryżową wódką). Królewskiego wyglądu nadaje lodom jadalne złoto, którym są udekorowane. Na poniższych zdjęciach, które zostały udostępnione na Twitterze, można zobaczyć, jak wyglądają najdroższe lody świata. Deser doczekał się wpisu do Księgi Rekordów Guinnessa.
Lody są tak ekskluzywne, że na opakowaniu umieszczona została nawet instrukcja, jak z nimi postępować. Na oficjalnym profilu Rekordów Guinnessa opublikowany został też krótki filmik z prezentacją. Lody zapakowane są w słoiczek. Do zestawu dołączona jest probówka z płynną truflą, którą należy polać deser. Następnie wszystko miesza się metalową łyżeczką, która również jest dołączona do opakowania.
Jak czytamy na oficjalnej stronie Rekordów Guinnessa, producenci najdroższych lodów świata chcieli nie tylko stworzyć luksusowy deser, lecz także połączyć smaki Europy ze smakami Japonii. Właśnie dlatego do opracowania przepisu zaangażowany został szef kuchni restauracji RiVi, Tadayoshi Yamada. Firma Cellato planuje już wypuszczenie na rynek kolejnych ekskluzywnych produktów. Mają to być m.in. szampan i kawior.
Źródło: Guinness World Records