Poszedł do restauracji i nie uwierzył w to ile zapłacił. Pierogi za horrendalną cenę, a smak? "Wątpliwej jakości"

Polskiej kuchni można zasmakować na całym świecie. Polacy opanowali cały glob i dzielą się z innymi narodowościami tym, co mamy najlepsze, czyli jedzeniem. YouTuber wybrał się do Los Angeles, by skosztować tradycyjnych smaków po drugiej stronie świata. Ceny wbijają w fotel, a smak daje wiele do życzenia.
Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Podróżując po świecie zazwyczaj chce się wypróbować wszystkie dostępne tam tradycyjne potrawy. Jednak z biegiem czasu tęskni się za smakami, których kosztuje się w rodzinnym domu i w każdej polskiej restauracji. YouTuber Dymitr Błaszczyk prowadzący kanał Sprawdzam Jak postanowił wybrać się do polskiej restauracji, która znajduje się w Los Angeles. Chciał on sprawdzić, czy w tym miejscu można zjeść podobnie tak jak w Polsce. Patrząc w kartę zaskoczył się sporym wyborem tradycyjnych potraw jednak to nie było jedyne zaskoczenie. Oprócz bogatego menu jego zdziwienie wywołały ceny, a także smak potraw. Jak lokal wypadł w teście przeprowadzonym na polskich kubkach smakowych? Nie było za wesoło.

Test smaku w polskiej restauracji w Stanach Zjednoczonych

Twórczość Dymitra Błaszczyka kojarzona jest z testami jedzenia, sprawdzaniem cen różnych usług gwiazd, a także z podróżami, które nie mogą obyć się bez recenzowania okolicznych miejsc. Podróż do jednego z najpopularniejszych miast świata, czyli Los Angeles nie mogła obyć się bez wstąpienia do lokalu z polskim jedzeniem. To restauracja "Polka" znajdująca się na obrzeżach miasta znalazła się pod lupą youtubera. Z karty wybrał najbardziej charakterystyczne dania dla naszej kuchni i poddał je ocenie.

Na pierwszy ogień poszła zupa dnia, którą okazała się szpinakowa. Miseczka tego dania to koszt $6 (ok. 25 zł). Podczas testu danie wypadło dobrze. Możemy o nim usłyszeć

Troszeczkę przebija się ten szpinak, ale nie jakoś super mocno. Bardziej dominuje tutaj przede wszystkim śmietana, bo zostało to bardzo mocno zabielone. [...] Ogólnie zupa dobra, delikatna.
 

W zupie oprócz szpinaku można było znaleźć marchewkę i ziemniaki. Nie obyło się również bez śmietany, która została dodana w dużych ilościach. Zaraz za zupą została podana wątróbka z kurczaka z cebulą. Obok niej można zobaczyć ziemniaki z koperkiem, a także kawałki marchewki, brokuła i kukurydzę. Po skosztowaniu ziemniaków tester podkreślił, że to inne kartofle, które mamy w Polsce.

Są bardziej wodniste. Nie ma w nich zbyt dużo masła, ewentualnie mogło zostać dodane mleko. Mają one konsystencje papki. [...] Są takiej wątpliwej jakości.

Podana wątróbka również nie przypadła youtuberowi do gustu. Jej smak był gorzki, a cebula była za bardzo spalona. Warzywa, które zostały dodane do dania okazały się mrożone, jednak kukurydza dzięki swojej słodkości została doceniona. Cena za taką potrawę to $19 (ok. 80 zł). Niemniej jednak serwowana porcja była naprawdę duża i spokojnie można było się nią najeść.

Zaraz za wątróbką zostały podane pierogi ruskie. Za 6 pierogów z okrasą z cebuli i warzywami trzeba w tym miejscu zapłacić $20 (ok. 84 zł). Dodatkowy bekon kosztuje $3 (ok. 12 zł), a także można wybrać sos, którym może być śmietana lub pikantna omasta. Jak wypadły w tym teście klasyczne pierożki?

Bardzo dużo ziemniaków. Masa kompletnie się wymieszała i twarogu nie uświadczyliśmy zbyt dużo. [...] Omasta na nich jest bardzo paprykowa. Ma to niespotykany smak, za którym nie bardzo przepadam.

Oprócz smaku warto również podkreślić spostrzeżenie, jakie wywnioskował twórca. Jego zdaniem całe jedzenie jest robione pod kubki smakowe Amerykanów. Jednak nie jest to typowy smak polskich przysmaków, który można doświadczyć w naszym kraju.

Wykonany test nie mógł się również odbyć bez najbardziej klasycznej potrawy, jaką jest kotlet schabowy. Podany on został z takimi samymi dodatkami jak w przypadku wątróbki z kurczaka. Jedyną zmienną był jego wierzch, na którym zostały ułożone pieczarki. Ilość mięsa w stosunku do panierki była naprawdę duża. Jednak panierka nie okazała się czymś, co można zasmakować w polskim domu. Została ona wykonana na wzór panierki panko.

To nie jest ta nasza standardowa panierka. [...] Polka, sama nazwa, ale to nie ma nic wspólnego. Jest chrupko, paprykowo i amerykańsko.

Za kotleta wraz z warzywami i surówką trzeba zapłacić $27 (ok. 113 zł).

Ostatnim smakołykiem, który został poddany ocenie był pudding z bitą śmietaną i borówką amerykańską za cenę $4 (ok. 17 zł). W smaku przypominał budyń waniliowo-adwokatowy. Podany był na zimno, a bita śmietana miała miękką konsystencję.

Za wszystkie te dania youtuber zapłacił $76, co przeliczając na złotówki daje nam rachunek na około 320 zł.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: