Więcej treści kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Katarzyna Bosacka kwestię lodów, po które latem sięgamy znacznie częściej, poruszyła w dwóch postach na Instagramie. Najpierw przygotowała krótki poradnik o tym, jak kupować lody. Dziennikarka zwróciła uwagę, że podczas wybierania słodkości powinniśmy sprawdzić nie tylko ich objętość (czyli np. czy mają pół litra, czy litr), lecz także gramaturę, czyli to, ile waży tzw. wsad.
Porównujcie ceny produktów od różnych producentów, ale zwracajcie też uwagę na to, ile tych lodów w środku rzeczywiście jest.
Następnie pokazała kubełki kilku producentów i wyjaśniła, które są najlżejsze (miały 555 g wsady na 1000 ml), a które najcięższe, a równocześnie przez to najdroższe - te miały aż 869 g. Na tym jednak lodowe analizy Katarzyny Bosackiej się nie skończyły. Dziennikarka postanowiła też porównać składy lodów czekoladowych najpopularniejszych producentów w Polsce. Nie wskazała bezpośrednio, które są najlepsze, a których powinniśmy unikać. Wyjaśniła jednak, jak czytać etykiety i które substancje powinniśmy omijać z daleka. Bosacka z analizy składów wyciągnęła kilka wniosków:
Co zatem radzi Katarzyna Bosacka? Przede wszystkim, żeby wybierać lody bez syropu glukozowo-fruktozowego, bez sztucznych aromatów oraz z krótkim składem. "Jednocześnie nie dajmy się też zwariować, bo przecież lodów nie jemy codziennie przez cały rok" - podsumowuje.
Lody czekoladowe można zrobić też w domu. Jeśli nie chcesz jeść słodkości o wątpliwym składzie, zrób je samodzielnie w kilku krokach. Jak? Poniżej znajdziesz przepis.
Składniki:
Domowe lody czekoladowe. Sposób przygotowania:
Wanilię rozcinamy wzdłuż na pół, ziarenka przesypujemy do garnuszka. Dorzucamy czekoladę, wlewamy śmietankę i zagotowujemy składniki na małej mocy palnika. Pamiętamy, by cały czas mieszać powstającą masę. Zdejmujemy z ognia.
Jajka ubijamy z solą i powoli, stopniowo wlewamy do nich gorącą masę czekoladowo-śmietankową. Przekładamy wszystko do rondelka i gotujemy do pięciu minut na średnim ogniu. Nie zapominamy o mieszaniu. Masa powinna zgęstnieć. Cedzimy ją przez sitko do metalowej miseczki, wstawiamy do większego naczynia napełnionego kostkami lodu i studzimy. Od czasu do czasu mieszamy.
Gotową masę przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki. Przez pierwsze 3 godziny co 20-30 minut wyjmujemy ją i miksujemy, by lody były gładkie. Później zostawiamy w zamrażarce do uzyskania pożądanej konsystencji.