Jak przechowywać masło? Dzięki tej metodzie będzie miękkie i świeże. "Moja mama Zosia robi tak od lat"

Z masłem wszyscy mamy ten sam problem. Trzymane w lodówce zamienia się w kamień, poza nią - szybko może zjełczeć. Czy jest jakiś złoty środek? Okazuje się, że tak. Mama naszej koleżanki z redakcji przechowuje masło w taki sposób od lat i jest bardzo zadowolona z tej metody. Wystarczy pojemnik z wodą i odrobina soli.

Więcej trików i porad kulinarnych znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Masło to jeden z bardziej problematycznych produktów. Szczególnie wtedy, gdy zapomnimy wyciągnąć je z lodówki, a potrzebujemy użyć miękkiego. Można co prawda trzymać je poza lodówką, ale wtedy istnieje ryzyko, że szybciej się zepsuje. W maselniczce, która powinna być szczelna i nie przepuszczać światła, masło można przechowywać do siedmiu dni. 

Można też zastosować inną metodę. Tak od lat robi mama naszej koleżanki z redakcji i jest bardzo zadowolona z efektów. Dzięki temu sposobowi masło nie twardnieje na kamień, lecz jest miękkie i dłużej pozostaje świeże - można przechowywać je nawet dwa razy dłużej niż w klasycznej maselniczce, czyli około 14 dni. Na czym polega ta metoda?

Zobacz wideo Twarde masło prosto z lodówki i awokado gotowe do jedzenia w kilka minut? To możliwe!

Weź pojemnik, wodę i sól. Masło będzie miękkie i świeże

Do pojemnika wlewamy przegotowaną i osoloną wodę. To ważne, by dodać sól, bo zadziała jak naturalny konserwant. Dzięki temu masło tak szybko nie zjełczeje. Pojemnik przykrywamy i trzymamy w zacienionym miejscu (szczególnie jeśli jest przezroczysty). Mama naszej redaktorki trzyma je w kuchennej szafce. Potem, gdy będziemy chcieli użyć masła przechowywanego w naczyniu z wodą, wystarczy wyjąć je, poczekać, aż trochę obcieknie i wykorzystać do smarowania lub innej czynności, do której będzie nam potrzebne. W sklepach są nawet dostępne maselniczki wodne, dzięki którym można zastosować ten patent.

Masło w naczyniu z wodą i solą można trzymać również w lodówce. Zaleca się to przede wszystkim wtedy, gdy na zewnątrz jest bardzo gorąco. Wtedy łatwiej uchronić masło przed bakteriami i szybkim roztopieniem. Co prawda w niskiej temperaturze stwardnieje, jednak przechowywanie go w miseczce z wodą sprawi, że nie przejdzie zapachami pozostałych produktów, które się w niej znajdują.

A wy jakie macie patenty na przechowywanie masła? A może też trzymacie je w naczyniu z wodą? Piszcie w komentarzach.

Więcej o:
Copyright © Agora SA