Więcej nowości na stronie głównej Gazeta.pl.
Inspektorzy Michelin odwiedzają restauracje anonimowo. Pracownicy nie wiedzą, kiedy inspektor się pojawi. Chodzi o to, by został obsłużony tak, jak każdy klient, nie zaś traktowany wyjątkowo. W tym roku przedstawiciele Przewodnika Michelin sprawdzili 19 restauracji z Warszawy, 18 z Krakowa i jedną z Kościeliska oraz 11 z Poznania. Zaowocowało to aż trzema gwiazdkowymi wyróżnieniami.
Do tej pory jedyną polską restauracją, która mogła pochwalić się gwiazdką Michelin, była Bottiglieria 1881 z Krakowa, w której szefem kuchni jest Przemysław Klima. Wcześniej odznaczenia zostały przyznane Atelier Amaro oraz Senses, jednak oba lokale zamknęły się w czasie pandemii. Teraz do grona wyróżnionych dołączyły dwie nowe restauracje: Nuta z Warszawy (szefem kuchni jest Andrea Camastra, który prowadził również wspomniane Senses) oraz Muga z Poznania, gdzie szefem kuchni jest Artur Skotarczyk. Z kolei Bottiglieria 1881 dokonała czegoś, co nie udało się wcześniej żadnemu lokalowi z naszego kraju - otrzymała drugą gwiazdkę!
Co skłoniło inspektorów do jej przyznania? Jak podaje vogue.pl, spodobało im się dojrzałe podejście szefa kuchni, którego odzwierciedleniem są dopracowane i wyrafinowane dania wykorzystujące lokalne, sezonowe składniki. Taki dobór produktów to jedna z wytycznych, którą muszą spełniać restauracje, które chcą ubiegać się o gwiazdkę Michelin. Mówił nam o tym Andrea Camastra, gdy rozmawialiśmy z nim w kwietniu 2022 roku:
Nie ma żadnej specjalnej procedury. Jedyne, co musisz zrobić, to poinformować o otwarciu restauracji i zakomunikować, że chcesz, aby inspektor odwiedził lokal. Nic więcej. Trzeba się jednak wyróżniać spośród innych restauracji, robić coś innego, a przede wszystkim wykorzystywać w kuchni produkty sezonowe. To jest priorytet. Nawet sposób, w jaki podane jest danie, nie ma aż tak dużego znaczenia, jak mogłoby się wydawać.
Zgodnie z przyjętym przez Michelin oznaczeniem, jedna gwiazdka oznacza lokal, który jest bardzo dobry w swojej kategorii. Dwie gwiazdki przyznaje się tym restauracjom, w których kuchnia jest rewelacyjna, a lokal wart odwiedzenia, zaś trzy gwiazdki trafiają do tych miejsc, które serwują tak dobre jedzenie, że jest warte nawet specjalnej podróży.
Co zjemy w nagrodzonych restauracjach? W krakowskiej Bottiglierii dostępne jest menu degustacyjne Pełne doświadczenie oraz menu degustacyjne Zapoznanie. Goście mogą skosztować m.in. wołowiny i kawioru, dziczyzny, ryby z groszkiem, ryby wędzonej czy pierogów. Do tego można dobrać również selekcję win. Restauracja ma też swoje specjalności: ostrygi Gillardeau, kawior Antonius oraz selekcję polskich serów.
Nuta również serwuje menu degustacyjne. Potrawy to połączenie polskich składników z włoskimi korzeniami Camastry oraz ze smakami Azji, które uwielbia szef kuchni. Można tam zjeść zatem np. troć bałtycką z oscypkiem.
W Mudze, podobnie jak w poprzednich lokalach, też można zamówić menu degustacyjne (cztero- lub sześciodaniowe), dostępne są też jednak osobno dania główne, przystawki i desery. Skosztujemy tam np. ośmiornicy, ślimaków, turbota czy perliczki.