Przepis babci Janinki to przykład, że wiedza i doświadczenie dają niesamowity rezultat. Uczestniczka jednej z edycji programu MasterChef gościła w formule dla dzieci i pokazała im, jak zrobić domowy makaron. Efektem zauroczony był sam Michel Moran.
Zazwyczaj kiedy mówimy o domowym makaronie, do głowy przychodzi niedzielny rosół z kluskami i kawałkiem marchewki. Jednak jak się okazuje, ciasto na makaron można wykorzystać także w innym celu. Przykładem są ravioli czy klasyczne pierogi. Dowód na to można było zobaczyć podczas jednego z odcinków MasterChef Junior. Jednym z gości była Janina Górnicka, znana jako "babcia Jasia", która swoich sił próbowała w tym samym show, ale dla dorosłych. Dzieciaki otoczyły kobietę i przyglądały się, jak zrobić domowy makaron. Przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
Pani Janina zaznaczyła, aby nie zapominać nigdy o dodaniu oliwy. W przeciwnym razie ciasto nie będzie tak elastyczne jak należy. Kolejnym sekretem jest to, aby przed formowaniem makaronu, pierogów czy innych przysmaków, zawinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić na 20 minut. Jak podkreśliły zarówno seniorka, jak i Ania Starmach, w ten sposób przyrządzone ciasto odpoczywa i lepiej się wyrabia.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.