Babcia Janina z MasterChefa pokazała, jak zrobić domowy makaron. Kluczem są nie tylko składniki

Domowy makaron to smak nie do podrobienia. Choćbyś kupił produkt wyjątkowej jakości, to nic nie może równać się z tym wykonanym własnoręcznie. Babcia Jasia pokazała dzieciom w programie MasterChef Junior, jak zrobić ciasto, które nadaje się także do ravioli czy pierogów. Poznajcie sekret idealnej konsystencji.
Zobacz wideo Finalista "Masterchefa", Matteo Brunetti, przedstawia szybki przepis na makaron

Przepis babci Janinki to przykład, że wiedza i doświadczenie dają niesamowity rezultat. Uczestniczka jednej z edycji programu MasterChef gościła w formule dla dzieci i pokazała im, jak zrobić domowy makaron. Efektem zauroczony był sam Michel Moran. 

Domowy makaron. Przepis Janiny z MasterChefa

Zazwyczaj kiedy mówimy o domowym makaronie, do głowy przychodzi niedzielny rosół z kluskami i kawałkiem marchewki. Jednak jak się okazuje, ciasto na makaron można wykorzystać także w innym celu. Przykładem są ravioli czy klasyczne pierogi. Dowód na to można było zobaczyć podczas jednego z odcinków MasterChef Junior. Jednym z gości była Janina Górnicka, znana jako "babcia Jasia", która swoich sił próbowała w tym samym show, ale dla dorosłych. Dzieciaki otoczyły kobietę i przyglądały się, jak zrobić domowy makaron. Przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • 4 jajka,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • woda.
 

Pani Janina zaznaczyła, aby nie zapominać nigdy o dodaniu oliwy. W przeciwnym razie ciasto nie będzie tak elastyczne jak należy. Kolejnym sekretem jest to, aby przed formowaniem makaronu, pierogów czy innych przysmaków, zawinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić na 20 minut. Jak podkreśliły zarówno seniorka, jak i Ania Starmach, w ten sposób przyrządzone ciasto odpoczywa i lepiej się wyrabia.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zrobić domowy makaron? Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiać na stolnicę.
  2. Jajka rozbić oddzielając żółtka od białek.
  3. Do żółtek wlać oliwę z oliwek i dokładnie rozmieszać.
  4. W mące uformować dołek.
  5. Wlać żółtka z oliwą.
  6. Zmieszać i stopniowo dodawać wodę. 
  7. Za pomocą dłoni wyrobić elastyczne ciasto na makaron.
  8. Owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut.
  9. Po tym czasie rozwałkować ciasto na cienki placek i pociąć w cienkie paseczki i domowy makaron gotowy.
Więcej o:
Copyright © Agora SA