Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Latem uwielbiam wszystko, co zawiera pomidory, a moim ulubionym dodatkiem do mięs czy kanapek jest salsa pomidorowa. Robię ją dość często i zawsze używałam do niej małej papryczki chili, jednak ostatnio dostałam od koleżanki słoik marynowanych ostrych papryczek jalapeno, które przywiozła z wycieczki do Meksyku. Posiekałam i dodałam do salsy. Rodzina się na nią wręcz rzuciła, a za plecami słyszałam tylko "Ej, ty już zjadłeś swoją porcję!".
Salsa pomidorowa - przepis, który rzucił moich bliskich na kolana
Składniki:
- 3 duże dojrzałe pomidory (ja użyłam malinowych)
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 2 marynowane papryczki jalapeno
- sok z połowy cytryny
- posiekana kolendra
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Pomidory umyj i pokrój w dość drobną kostkę. Przełóż do miski.
- Cebulę posiekaj w możliwie jak najdrobniejszą kostkę, podobnie pokrój papryczki jalapeno. Dodaj do pomidorów. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, posiekaną kolendrę i oliwę.
- Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę, by smaki się przegryzły. Tak przygotowaną salsę podawaj jako dodatek do grzanek z bagietki, chipsów lub nachosów albo po prostu jako warzywny dodatek do obiadu.
Wskazówka: Jeśli nie przepadasz za kolendrą, zamiast niej dodaj posiekana natkę pietruszki. Zamiast soku z cytryny możesz też użyć odrobiny octu jabłkowego - ten dodatek jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy.