Zrobiłam salsę pomidorową. Dodałam odrobinę pikantnego składnika, a rodzina pobiła się o dokładkę

W takie upały najczęściej mamy ochotę na lekkie i pożywne jedzenie i dlatego postanowiłam zrobić salsę pomidorową do grzanek. Jednak nie jestem wielką fanką papryczki chili, dlatego zamiast niej użyłam innego, pikantnego składnika. Rodzina była zachwycona, jadła nawet babcia.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Latem uwielbiam wszystko, co zawiera pomidory, a moim ulubionym dodatkiem do mięs czy kanapek jest salsa pomidorowa. Robię ją dość często i zawsze używałam do niej małej papryczki chili, jednak ostatnio dostałam od koleżanki słoik marynowanych ostrych papryczek jalapeno, które przywiozła z wycieczki do Meksyku. Posiekałam i dodałam do salsy. Rodzina się na nią wręcz rzuciła, a za plecami słyszałam tylko "Ej, ty już zjadłeś swoją porcję!". 

Salsa pomidorowa - przepis, który rzucił moich bliskich na kolana

Składniki:

  • 3 duże dojrzałe pomidory (ja użyłam malinowych)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 marynowane papryczki jalapeno
  • sok z połowy cytryny
  • posiekana kolendra
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pomidory umyj i pokrój w dość drobną kostkę. Przełóż do miski.
  2. Cebulę posiekaj w możliwie jak najdrobniejszą kostkę, podobnie pokrój papryczki jalapeno. Dodaj do pomidorów. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, posiekaną kolendrę i oliwę. 
  3. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę, by smaki się przegryzły. Tak przygotowaną salsę podawaj jako dodatek do grzanek z bagietki, chipsów lub nachosów albo po prostu jako warzywny dodatek do obiadu. 

Wskazówka: Jeśli nie przepadasz za kolendrą, zamiast niej dodaj posiekana natkę pietruszki. Zamiast soku z cytryny możesz też użyć odrobiny octu jabłkowego - ten dodatek jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.