Grzyb - kontrowersja. Nazwa odstrasza, ale smakiem bije wszystkie borowiki. Oto jadalny muchomor

Z grzybami ostatnio cienko, pojawiają się jedynie na dole polskiej mapy. Jednak w niektórych częściach Polski można spotkać już okazy, które każdy omija. Te grzyby są pyszne, nawet lepsze od prawdziwków, ale musisz uważać. Jak wyglądają jadalne muchomory i gdzie ich szukać?

Więcej grzybowych ciekawostek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jakże my, grzybiarze, cieszymy się z tego, że sezon na grzyby trwa cały rok. Oczywiście o wysypach możemy mówić dopiero w okolicach końca sierpnia, ale najróżniejsze okazy możemy bezkrwawo upolować nawet w styczniu.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Świat grzybów jest niesamowity. Jeśli chodzi o grzyby jadalne, które możemy znaleźć w lasach, wymienimy śmiało kurki, podgrzybki, koźlarze, pieczarki i... muchomory. Tak, muchomory także, a konkretnie mamy tu na myśli muchomora czerwieniejącego, który lubi towarzystwo sosen, buków i dębów. Wkładając te grzyby do koszyka, upewnij się, że na milion procent jest to ten właśnie gatunek muchomora. Inaczej w najlepszym przypadku czeka cię poważne uszkodzenie wątroby. 

Jadalny muchomor. Niejeden grzybiarz twierdzi, że smakuje lepiej niż borowik

Muchomor czerwieniejący to jadalny muchomor, ale niestety, wygląda bardzo podobnie jak silnie trujący muchomor plamisty. Jednak odróżnia go zapach, miąższ oraz kolor kapelusza. Inne, trujące muchomory zazwyczaj mają silny, słodkawy i lekko korzenny zapach. Jednak muchomor czerwieniejący wydziela delikatny zapach z wyczuwalną nutką orzecha. Kapelusz u młodych osobników jest niemal biały, później staje się lekko beżowy z delikatnym poblaskiem czerwieni lub barwy pomarańczowej. Na kapeluszu występują wypustki, które zwykle są beżowe. Kapelusz młodych grzybów jest półkolisty, natomiast u starszych osobników jest rozpostarty. 

Pod kapeluszem oczywiście są blaszki. U młodych grzybów są białe, z kolei u starszych przybierają barwę jasnobrązową z domieszką bladej czerwieni. Miąższ jest kruchy i mięsisty. Trzon ma nieregularny pierścień, jest twardy i ma barwę od beżowej do beżowoczerwonej. 

Nie zbieraj, jeśli nie znasz

Musimy powiedzieć to wprost. Ten grzyb jest jadalny i smaczny, jeżeli jest dostatecznie dobrze ugotowany. Jeśli jednak spotkasz na swojej drodze grzyba, który wygląda jak muchomor czerwieniejący, ale masz tylko 99 procent pewności, że to ten konkretny grzyb, nie zabieraj go do zjedzenia. Pomyłka grozi poważnym zatruciem, a kiedy pomylisz go z muchomorem sromotnikowym - nawet śmiercią. Co zatem zrobić, kiedy znajdziesz ten okaz podczas grzybobrania? Zasięgnij opinii u klasyfikatorów grzybów, którzy dyżurują w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Tam dostaniesz odpowiedź, czy śmiało możesz zajadać się muchomorami. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.