Chłodnik z awokado jest lepszy niż ten z buraków. Podkręcisz smak sokiem i chrupiącym warzywem
Chłodnik z awokado. Jeśli chcesz się oburzyć za samą nazwę, poczekaj chwileczkę. Nie dość, że jest pyszny, to jeszcze banalny i szybki w przygotowaniu. Jak zrobić najlepszą letnią zupę, która smakuje bosko i może pomóc w odchudzaniu? Oprócz maślanego owocu nie zapomnij o rzodkiewce i ogórku.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ten chłodnik z awokado jest pyszny, orzeźwiający i pięknie pachnie. Jeżeli są wśród was sceptycy tego zielonego i maślanego warzywa, to od razu mówię, że ten przepis jest wart grzechu. Jak zrobić najlepszą zupę na lato? Nawet nie wiesz, jakie to proste.
Chłodnik z awokado - najlepsza zupa na lato
Składniki:
- 4 miękkie awokado (jeśli są małe możesz wziąć 5)
- 2 średnie ogórki
- kilka rzodkiewek (5 albo 6)
- jeden niewielki melon
- dwie cebulki dymki
- sok wyciśnięty z dużej cytryny
- posiekany koperek
- szklanka kefiru
- kilka plastrów boczku
- oliwa, sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Wszystkie warzywa dokładnie oczyść. Z awokado wyjmij miąższ za pomocą łyżki i włóż do miski. Następnie dodaj sok z cytryny, obranego melona i całość zmiksuj na papkę.
- Dodaj posiekane ogórki, rzodkiewkę i ponownie zmiksuj, ale tylko chwilkę, by warzywa nie rozpadły się całkowicie.
- Dodaj kefir, dołóż posiekaną dymkę razem ze szczypiorkiem. Dopraw do smaku przyprawami, posiekanym koperkiem i podawaj a chipsem z boczku.
Taki chłodnik smakuje fantastycznie. Kiedyś dodałam do niego kilka suszonych płatków chili. Ten smak może zawojować świat.