Chłodnik z awokado jest lepszy niż ten z buraków. Podkręcisz smak sokiem i chrupiącym warzywem

Chłodnik z awokado. Jeśli chcesz się oburzyć za samą nazwę, poczekaj chwileczkę. Nie dość, że jest pyszny, to jeszcze banalny i szybki w przygotowaniu. Jak zrobić najlepszą letnią zupę, która smakuje bosko i może pomóc w odchudzaniu? Oprócz maślanego owocu nie zapomnij o rzodkiewce i ogórku.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ten chłodnik z awokado jest pyszny, orzeźwiający i pięknie pachnie. Jeżeli są wśród was sceptycy tego zielonego i maślanego warzywa, to od razu mówię, że ten przepis jest wart grzechu. Jak zrobić najlepszą zupę na lato? Nawet nie wiesz, jakie to proste. 

Chłodnik z awokado - najlepsza zupa na lato

Składniki:

  • 4 miękkie awokado (jeśli są małe możesz wziąć 5)
  • 2 średnie ogórki 
  • kilka rzodkiewek (5 albo 6)
  • jeden niewielki melon
  • dwie cebulki dymki
  • sok wyciśnięty z dużej cytryny
  • posiekany koperek
  • szklanka kefiru
  • kilka plastrów boczku
  • oliwa, sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie oczyść. Z awokado wyjmij miąższ za pomocą łyżki i włóż do miski. Następnie dodaj sok z cytryny, obranego melona i całość zmiksuj na papkę. 
  2. Dodaj posiekane ogórki, rzodkiewkę i ponownie zmiksuj, ale tylko chwilkę, by warzywa nie rozpadły się całkowicie. 
  3. Dodaj kefir, dołóż posiekaną dymkę razem ze szczypiorkiem. Dopraw do smaku przyprawami, posiekanym koperkiem i podawaj a chipsem z boczku. 

Taki chłodnik smakuje fantastycznie. Kiedyś dodałam do niego kilka suszonych płatków chili. Ten smak może zawojować świat.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.