Każda gospodyni wykonuje swoje przetwory ze znanego i sprawdzonego przepisu. Bez dwóch zdań zawsze wychodzą, jednak mniej doświadczone osoby mogą napotkać niemałe problemy. Jeśli nie ma się doświadczenia w przygotowywaniu kiszonek można popełniać kilka błędów, które będą odczuwalne podczas konsumpcji warzyw. Aby podczas jedzenia uniknąć rozczarowania, proponujemy zastosować się do poniższych wskazówek. Dzięki nim nie ma szans, że ogórki wyjdą puste i nie będą soczyste.
W pierwszej kolejności trzeba zastanowić się nad tym, z jakiego źródła zdobędzie się warzywa. Najlepiej zdecydować się na te, które pochodzą prosto od rolnika. Te najodpowiedniejsze powinny być młode, bez ciemnej i twardej skórki. Tak wyglądająca powierzchnia świadczy o tym, że gleba była intensywnie nawożona, a to sprawi, że warzywa będą gorzkie i niesmaczne. Ogórki, które są już starsze mogą również być pozbawione znacznej części wody, przez co są bardziej gumowate, a po ukiszeniu mogą stać się puste. Dodatkowo wróć uwagę na wypustki, które są na warzywie. Im jest ich więcej tym jest lepiej, ponieważ będą one chrupiące i smaczne. Najlepsze odmiany ogórków, które się świetnie sprawdzą to odmiana Śremski, Borus lub Octous.
Zabierając się za kiszenie bardzo ważną sprawą jest zalewa, a także sposób moczenia warzyw. Przede wszystkim ma to wpływ na proces fermentacji, ponieważ dobrze wykonana sprawi, że będzie on prawidłowy. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że ogórki powinny być wypłukane w zimnej i osolonej wodzie. Przed wykonaniem tej czynności nie należy odcinać końcówek. Dodatkowo trzeba również pamiętać o tym, aby warzywa moczyły się przez dłuższy czas. Przed włożeniem ich do słoików powinny spędzić od dwóch do nawet sześciu godzin w takiej zalewie. Dzięki temu, że posiada ona dodatek soli, soki znajdujące się w ogórkach się nie wytrącą.
Ogórki kiszone powinny być odpowiednio umiejscowione w słoikach. By wyszły one smaczne i chrupiące powinny być włożone do naczyń w sposób bardzo ciasny. Nie można dopuścić, że będą one swobodnie pływać w zalewie. Jednak nie można także przesadzić z ich ułożeniem. Gdy będzie ich za dużo lub będziemy wkładać się na siłę, w trakcie układania mogą pojawić się pęknięcia. Takie mankamenty mogą sprawić, że warzywa staną się niesmaczne.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl