Nikogo nie zaskoczy stwierdzenie, które mówi, że zarówno kiszone ogórki, jak i zalewa, która z nich pozostała świetnie sprawdzą się do zup. Od dawien dawna wykonuje się zupę ogórkową z ich udziałem i to nie jest żadna nowość. Jednak bardziej zagłębiając się w to, co można z niej zrobić, można poznać różne, czasem niestandardowe zastosowania. Jedną z nich jest użycie jej nie tylko po imprezie, a także w trakcie. Zanim wylejesz ją do zlewu, jak jeszcze możesz jej użyć? Już podpowiadamy.
Dodatek do zup
Woda po ogórkach często dodawana jest do zupy ogórkowej, aby nadać jej jeszcze bardziej kwaśnego smaku. Tymczasem może ona również być dodatkiem do żurku lub barszczu białego. Aromat zup nieco się zmieni, ale nada potrawie oryginalnego smaku.
Wegański produkt z ogórkowym smakiem
Woda po ogórkach ma również interesujące zastosowanie w kuchni wegańskiej. Osoby, które tę dietę stosują, mogą tęsknić za twarogiem, który ma w sobie nabiał. Jednak jeśli połączą tofu z odrobiną soku z ogórków powstanie im konsystencja, która jest łudząco podobna do klasycznego twarogu. Taki produkt można wykorzystać do przygotowania pierogów ruskich.
Wykorzystaj wodę do drinków i na kaca
Męczący kac, który towarzyszy po intensywnej imprezie znany jest dużej ilości osób. Jednak jest sposób na to, aby pozbyć się go w mgnieniu oka. Wypicie kilku łyków wody po ogórkach może pomóc w złym samopoczuciu, ponieważ bardzo dobrze nawadnia organizm. Jednak zanim będziemy cierpieć z powodu kaca, taka woda może urozmaicić swoim smakiem przygotowywane drinki. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mocniejszego alkoholu i złagodzi jego smak.
Idealna do gotowania
Kasze jak i ryże klasycznie gotujemy w osolonej wodzie. Jednak co powiemy na to, aby zwykłą wodę zamienić na tę z ogórków? Smak na pewno będzie inny i zaskoczy osoby, które będą kosztować tego sposobu pierwszy raz. Tak przyrządzona kasza będzie dobrze pasować do dań mięsnych np. schabu lub kaczki.
Woda z ogórków zamiast octu
Bardzo często, podczas gotowania chcemy wywołać smak, który charakterystyczny jest dla octu. Jednak jego zapach jest na tyle intensywny, że zazwyczaj rezygnujemy z tego pomysłu. Aby pożądany efekt, był podobny do tego z wykorzystaniem tego składnika, możemy do tego użyć zalewy z ogórków. Taka woda dobrze smakuje jako dodatek do sałatek, mięs i galarety. W wodzie z ogórków można również marynować śledzie.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl