GIS ostrzega przed "grzybowymi pomyłkami". Te trzy okazy najłatwiej pomylić z trującymi grzybami

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega więc, apelując o uważność. W mediach społecznościowych dzieli się trzema okazami grzybów, które najłatwiej pomylić z trującymi grzybami.

Wiele osób wybiera się na grzybobranie do lasu w poszukiwaniu wyjątkowych okazów. To nie tylko doskonała okazja do zebrania darów lasu, ale i wypoczynku na łonie natury. Wybierając się na grzyby, warto dowiedzieć się więcej o gatunkach występujących w polskich lasach. Bardzo łatwo o pomyłkę, którą można przypłacić zdrowiem, a nawet życiem.  

Zobacz wideo Szukamy grzybów w przydomowym lasku. Tych okazów wcześniej tu nie było

GIS ostrzega przed tymi grzybami. Łatwo pomylić je z trującymi okazami 

Sezon na grzyby trwa. W lasach pojawia się wiele gatunków, z których nie wszystkie są jadalne. Niejeden wygląda jak gołąbek, a okazuje się muchomorem. Zobacz najczęstsze grzybowe pomyłki 

-pisze Główny Inspektorat Sanitarny na X (dawniej Twitter). 

Jako "grzybowe pomyłki" wylicza następujące okazy: 

  • pieczarka biaława, która jest grzybem jadalnym, często jest mylona z trującym muchomorem jadowitym, 
  • czubajka kania, czyli grzyb jadalny, który jest mylony z trującym muchomorem plamistym, 
  • muchomor sromotnikowy/zielonawy, czyli trujący grzyb, często jest mylony z jadalnym gołąbkiem zielonawym. 

Tych grzybów lepiej nie pomylić. To trujące sobowtóry jadalnych gatunków 

Trzy grzyby z listy Głównego Inspektoratu Sanitarnego to dopiero początek. Trzeba uważać również na inne trujące sobowtóry jadalnych okazów. Borowiki szlachetne, czyli jedne z najpopularniejszych grzybów, mają swojego "szatańskiego sobowtóra". Jest nim borowik szatański, który różni się od jadalnego grzyba szarym lub oliwkowoszarym kapeluszem.  

Smardz jadalny można pomylić z piestrzenicą kasztanowatą. Kapelusze obu gatunków przypominają pomarszczoną śliwkę lub orzecha, ale piestrzenica jest bardziej wysmukła i ma ciemniejszy kapelusz. Z kolei pieczarkę polną łatwo pomylić z muchomorem jadowitym. Rozróżnić je można po kolorze blaszek. Pieczarki pod kapeluszem mają blaszki, które z czasem stają się brązowe. Blaszki muchomora jadowitego zawsze będą białe i nie ściemnieją.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.