Czy wystarczy odkroić pleśń, by zjeść całą resztę? Dietetyk odpowiada i ostrzega

Pleśń może wzbogacić smak niektórych serów, jednak w większości może okazać się ona szkodliwa. Znany dietetyk w kilka sekund wyjaśnił, czy po odkrojeniu spleśniałego kawałka cała reszta produktu jest dobra do spożycia. Dla niektórych ta informacja okazała się zaskakująca.

Pleśń to rodzaj grzybów mikroskopijnych, które rosną w formie nici i tworzą wyraźne kolonie lub naloty na różnych powierzchniach. Można je zobaczyć przede wszystkim na żywności, drewnie, papierze i tkaninach. Są one organizmami saprofitycznymi, co oznacza, że żywią się martwą materią organiczną. W przypadku żywności pleśń często pojawia się na produktach spożywczych, takich jak chleb, ser, owoce i warzywa. Dzieje się tak, gdy produkty są niewłaściwie przechowywane lub zostają wystawione na działanie wilgoci. Dodatkowo pleśnie wytwarzają enzymy, które pozwalają im rosnąć i rozmnażać się.

Zobacz wideo Przepis na chrupiący domowy chleb

Dietetyk wyjaśnił, czy wystarczy odkroić pleśń, by zjeść całą resztę produktu

Niedawno na TikToku mogliśmy posłuchać kilka słów na temat pleśni. Znany dietetyk Michał Wrzosek w zaledwie 30 sekund wyjaśnił popularne zagadnienie. Zdradził bowiem, czy można odkroić kawałek z pleśnią i zjeść całą resztę. Jego odpowiedź była jednoznaczna i podkreślił, że takie działanie nie jest dobre.

Porównał pleśń do góry lodowej, która zatopiła Titanica. Na powierzchni widzimy tylko jej główne ciało, jednak to, co nie jest dla ludzkiego oka widoczne, jest dużo większe. Okazuje się, że korzenie i zarodniki znajdują się wewnątrz produktu i rozchodzą się na większą powierzchnię niż nam się wydaje. Są one na tyle w dużych odległościach od siebie, że nie tworzą widocznego dla nas skupiska. Dlatego jeśli odkroimy widoczny kawałek i tak w reszcie produkty będzie znajdować się pleśń.

Pleśń, która nie jest dla nas szkodliwa

Wiele osób może się jednak zastanawiać, jak to jest, że na niektórych produktach pojawiająca się pleśń nie jest szkodliwa. Takim produktem są zazwyczaj sery, a ich smakiem delektują się miliony. Niektóre pleśnie, zwłaszcza te z rodzaju Aspergillus i Penicillium, są wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Ponadto, pleśnie z rodzaju Penicillium były wykorzystywane do produkcji antybiotyków, takich jak penicylina. Ich działanie nie jest dla nas szkodliwe, ponieważ ich hodowla jest starannie kontrolowana, a warunki, w których to się odbywa są pod bacznym okiem specjalistów. Dzięki temu ich zastosowanie jest bezpieczne.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.