Więcej grzybowych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sos grzybowy, kremowa zupa, pierogi, krokiety, faszerowany schab. Wszystkie te pyszności możemy sobie zapewnić, gdy po powrocie z grzybobrania wrócimy z pełnymi koszami leśnych skarbów. Oczywiście intensywny sezon grzybowy przypada jesienią, nie znaczy to jednak, że w innych miesiącach musimy zrezygnować z jedzenia naszych ulubionych dań z grzybami. Przecież grzyby można w bardzo łatwy sposób przechować.
Grzyby można oczywiście przechowywać na różne sposoby. Możemy je zalać marynatą i zajadać się nimi podczas spotkań w większym gronie. Możemy je także zamrozić i przez cały rok mieć namiastkę jesiennej rozpusty. Możemy także je ukisić, ale najbardziej powszechnym sposobem na przechowywanie grzybów jest ich suszenie. Nie zawsze jednak jest to łatwe.
Jak wysuszyć grzyby? Opcji jest kilka. Możesz je wysuszyć w suszarce do warzyw i owoców (polecam zaopatrzyć się w to urządzenie - wiele ułatwia). Można ususzyć grzyby także w piekarniku, a nawet na słońcu lub nadkuchenką, jak robiły nasze babcie. Tak czy siak, później te grzyby trzeba jakoś przechować, żeby spokojnie móc z nich korzystać nawet wtedy, kiedy sezon za rok okaże się martwy. Jednak źle przechowywane grzyby suszone pleśnieją i po prostu gniją. My jednak doskonale wiemy, jak temu zaradzić.
Zdradzimy wam dwa sposoby na to, żeby suszone grzyby przetrwały nawet długie lata w szczelnie zamkniętych słojach. Po pierwsze trzeba zacząć od tego, że grzyby są naprawdę suche i na żadnym kawałku nie ma nawet pół milimetra kwadratowego niedosuszonego miejsca. Później trzeba włożyć grzyby do sterylnie czystego i suchego miesca - najlepiej słoika. Ale to też nie daje gwarancji sukcesu. Do słoika z grzybami warto wrzucić 2-3 listki laurowe. Dlaczego yo ważne? Ta przyprawa świetnie chłonie wilgoć i dzięki temu grzyby na pewno nie spleśnieją, ale jednocześnie zyskają odrobinę przyjemnego aromatu - przecież grzyby i liście laurowe to najlepsi przyjaciele.
Innym i równie skutecznym sposobem jest wsypanie do słoików z grzybami ryżu. Oczywiście mówimy o sypkim, surowym ryżu, który jest jednym z najlepszych pochłaniaczy wilgoci w naszych kuchniach. Jak zrobić to tak, żeby działało? Po prostu wsyp do słoika trochę grzybów i wsyp ok. pół łyżeczki ryżu. Później znowu grzyby i znowu ryż. Kiedy chcesz użyć grzybów, po prostu strzep z nich ziarenka i gotowe - suszone grzyby na pewno przetrwają długie miesiące przechowywane w ten sposób.