Ten grzyb "zjada sam siebie". Wygląda, jakby spływał smołą. Jest jadalny, ale w jednej formie

W polskich lasach pełno jest grzybów, które wyglądają jak pozaziemskie istoty, które przybyły zasiedlić naszą planetę. Mają przedziwne kolory, zaskakujące kształty i wprawiające w osłupienie cechy. Jednym z nich jest ten grzyb, który zjada sam siebie i wygląda przy tym, jakby spływała z niego gęsta smoła. Widok tyleż fascynujący, co nie zachęcający, a okazuje się, że czernidłak kołpakowaty jest jadalny. Jednak tylko pod jednym warunkiem.

Ten grzyb "zjada sam siebie". Wygląda, jakby spływał smołą

Świat grzybów jest fascynujący i nawet nie umiemy sobie wyobrazić, ile jeszcze tajemnic przed nami skrywa. Prawdziwki, koźlarze czy kanie są oczywiście w wielu potrawach niezastąpione, jednak coraz śmielej przyglądamy się też innym gatunkom, które choć z pozoru mogą wydawać się niejadalne, czy wręcz trujące, to w rzeczywistości są przepyszne. A niektórzy twierdzą nawet, że lepsze od tych najpopularniejszych.

Zobacz wideo Jak przyrządzić grzyby? Tomasz Jakubiak robi je w stylu azjatyckim

Do tego grona zaliczyć można czernidłaki kołpakowate. Te grzyby w pewnym momencie swojego żywota przybierają przedziwną formę i jeśli ktoś ich nie zna, a trafi na nie akurat w tym momencie, to może się nieźle przestraszyć, a na pewno zdziwić. Otóż czernidłak kołpakowaty, gdy dojrzewa, zaczyna spływać czarną mazią, która wygląda jak atrament lub smoła. W mazi znajdują się zarodniki.

Ten proces nazywa się autolizą, czyli samostrawieniem. Jak wyjaśniają na Facebooku Lasy Państwowe, "enzymy rozpuszczają kapelusz, który stosunkowo szybko zamienia się w ciemną, przypominającą atrament maź. A właściwie to nawet nie "przypominającą", bo dawniej faktycznie wyrabiano z nich atrament". Leśnicy piszą, że jest to dziwaczna metoda czernidłaków na zwierzęta, które pożerają grzyby.

Czemu mają skorzystać inni, jeżeli owocnik może przecież... zjeść sam siebie.

Czernidłak kołpakowaty jest jadalny. Ale tylko w jednej formie

Ktoś, kto nie zna się na grzybach lub zna się na nich średnio i o czernidłaku nie słyszał, z pewnością by uznał, że tak wyglądający okaz nie może być jadalny. I miałby trochę racji, a trochę nie. Otóż czernidłak kołpakowaty sam w sobie jest jadalny. Do jedzenia nadają się jednak tylko młode grzyby, które mają białe, cylindryczne i zamknięte kapelusze, i to zaraz po zabraniu ich z lasu. Można zjadać tylko takie kapelusze, które w środku są całe białe. Czernidłaki są bardzo delikatnymi grzybami, więc zarówno podczas grzybobrania, jak i później podczas obróbki należy być bardzo ostrożnym. Młody owocnik wygląda tak, jak na zdjęciu poniżej.

Czernidłak KołpakowatyCzernidłak Kołpakowaty Eileen Kumpf /Shutterstock

Czernidłak kołpakowaty występuje do maja do listopada. Rośnie przy drogach, na łąkach, w ogrodach. Zazwyczaj można go znaleźć w bardzo dużych gromadach. Te grzyby bardzo szybko dojrzewają. Cały proces może trwać zaledwie kilkanaście godzin.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.