Fioletowy grzyb, o którym piszemy, to lakówka ametystowa. Jest niewielkich rozmiarów, jej kapelusz ma średnicę od 2 do 6 centymetrów. Co ciekawe, grzyb zmienia kolor w zależności od pogody. Jak czytamy na stronie nagrzyby.pl, gdy jest wilgotna, lakówka ametystowa jest fioletowa lub brązowofioletowa. Z kolei, gdy jest sucho, jej barwa zmienia się na białawofioletowawą. Dotyczy to też starszych egzemplarzy.
Lakówka ametystowa jest przykładem jadalnego grzyba z blaszkami. Istnieje bowiem dość niebezpieczny mit, według którego wszystkie grzyby jadalne mają pod kapeluszem rurki, a grzyby trujące - blaszki. Nie jest to prawdą, a jako przykład można podać chociażby goryczaka żółciowego, czyli grzyb z rurkami, który jest niejadalny, ponieważ ma paskudny smak. Istnieje również wiele grzybów, które mają blaszki, a są jadalne i pyszne, np. kania, boczniak ostrygowaty, kurka czy mleczaj rydz.
Ten fioletowy grzyb, mimo że jest jadalny, nie jest jednak zaliczany do szczególnie smacznych. Jego smak i zapach nie są wyraziste, nie pomaga mu też mały rozmiar, który sprawia, że grzyb nie za bardzo sprawdza się w kuchni. Jak jednak czytamy na stronie nagrzyby.pl, niektórzy marynują lakówki ametystowe w occie, a gdy potem częstują nimi gości, ci wpadają w lekki popłoch ze względu na nietypowy kolor grzybków.
Lakówka ametystowa występuje od sierpnia aż do listopada. Przede wszystkim rośnie w lasach liściastych i mieszanych, choć można natknąć się na nią również w iglastych. Lubi towarzystwo mchów i zmurszałych drzew. Ten fioletowy grzyb bywa mylony z trującą grzybówką fioletowawą, która ma charakterystyczny zapach rzodkwi lub rzepy oraz z trującym strzępiakiem ziemistoblaszkowym (a konkretnie z jego liliową odmianą), który można rozpoznać po tym, że ma nieprzyjemny zapach i garbek na kapeluszu.