Wszystko zaczęło się od tajskich placuszków kukurydzianych. W jednym z odcinków swojego programu na Youtubie Robert Makłowicz pokazał, jak je zrobić, a fani krytyka kulinarnego oszaleli z zachwytu. Wideo zyskało ponad pół miliona wyświetleń i blisko tysiąc komentarzy. To właśnie wtedy Makłowicz i jego wydawca zdecydowali, że pora rozpocząć prace nad nową książką. Tak powstała "Fuzja smaków. Azja Południowo-Wschodnia" (wydawnictwo Wysoki Zamek), w której znalazły się również wspomniane placuszki. Poniżej publikujemy fragment książki z przepisem właśnie na nie.
Równie prosty, jak doskonały przepis z bogatego repertuaru tajskiego jedzenia ulicznego. Zbyt mało mąki sprawi, że placuszki w trakcie smażenia się rozpadną, gdy będzie jej zbyt dużo, będą twarde. Zrobiwszy ciasto, należy uformować jeden placuszek i wrzucić go na rozgrzany tłuszcz - jeśli się rozpadnie w trakcie smażenia, trzeba do ciasta dodać więcej mąki. Są też wersje, w których do ciasta dodaje się nieco żółtej lub czerwonej tajskiej pasty curry.
Składniki:
Słodko-kwaśny sos chili:
Sposób przygotowania:
Placuszki kukurydziane
Kukurydzę odcedzić, zachowując zalewę, przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną chili, łodyżki kolendry i szczypiorek, wsypać mąkę, wlać 50 ml zalewy (jeśli jest jej zbyt mało, dopełnić wodą), doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Formować małe placuszki (w razie potrzeby dodać więcej mąki), smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem chili.
Słodko-kwaśny sos chili
W rondelku zagotować ocet, cukier, drobno posiekane chili i czosnek oraz sól. Trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i nabierze konsystencji syropu. Ewentualnie, aby przyspieszyć proces, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody na etapie lekkiego gęstnienia sosu. Zagotować do dużego zgęstnienia, zdjąć z ognia, ostudzić, podawać.
fot. "Fuzja smaków. Azja Południowo-Wschodnia"
****
Powyższy przepis pochodzi z książki Roberta Makłowicza "Fuzja smaków. Azja Południowo-Wschodnia" wydanej nakładem wydawnictwa Wysoki Zamek. Znajdziesz w niej ponad 80 przepisów, które pochodzą nie tylko z Tajlandii, lecz także z Wietnamu, Malezji, Singapuru, Filipin czy Kambodży. Książka miała swoją premierę w październiku 2023 roku.