Tak placki robi Robert Makłowicz. Zamiast ziemniaków używa innego składnika. Internet oszalał

Robert Makłowicz to dla wielu osób niekwestionowany autorytet kulinarny. Tysiące jego fanów odtwarzają przepisy jego autorstwa. Niedawno krytyk wydał nową książkę "Fuzja smaków. Azja Południowo-Wschodnia", w której pełno jest orientalnych smaków i aromatów. Jeden z nich to tajskie placuszki, na punkcie których oszalał internet. My publikujemy przepis na nie poniżej.

Wszystko zaczęło się od tajskich placuszków kukurydzianych. W jednym z odcinków swojego programu na Youtubie Robert Makłowicz pokazał, jak je zrobić, a fani krytyka kulinarnego oszaleli z zachwytu. Wideo zyskało ponad pół miliona wyświetleń i blisko tysiąc komentarzy. To właśnie wtedy Makłowicz i jego wydawca zdecydowali, że pora rozpocząć prace nad nową książką. Tak powstała "Fuzja smaków. Azja Południowo-Wschodnia" (wydawnictwo Wysoki Zamek), w której znalazły się również wspomniane placuszki. Poniżej publikujemy fragment książki z przepisem właśnie na nie.

Placuszki kukurydziane (thawt man khao phoht) Roberta Makłowicza

Równie prosty, jak doskonały przepis z bogatego repertuaru tajskiego jedzenia ulicznego. Zbyt mało mąki sprawi, że placuszki w trakcie smażenia się rozpadną, gdy będzie jej zbyt dużo, będą twarde. Zrobiwszy ciasto, należy uformować jeden placuszek i wrzucić go na rozgrzany tłuszcz - jeśli się rozpadnie w trakcie smażenia, trzeba do ciasta dodać więcej mąki. Są też wersje, w których do ciasta dodaje się nieco żółtej lub czerwonej tajskiej pasty curry.

Składniki:

  • 500 g ziaren kukurydzy z puszki w zalewie,
  • 50 ml zalewy z kukurydzy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała papryczka chili,
  • kilka łodyżek natki kolendry,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • ok. 100 g mąki ryżowej lub pszennej,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • olej roślinny do głębokiego smażenia.

Słodko-kwaśny sos chili:

  • 125 ml octu ryżowego,
  • 100 g cukru,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2-3 czerwone małe chili,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie).
Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na wybitne placki z kiszonej kapusty, czyli fuczki

Sposób przygotowania:

Placuszki kukurydziane

Kukurydzę odcedzić, zachowując zalewę, przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną chili, łodyżki kolendry i szczypiorek, wsypać mąkę, wlać 50 ml zalewy (jeśli jest jej zbyt mało, dopełnić wodą), doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Formować małe placuszki (w razie potrzeby dodać więcej mąki), smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem chili.

Słodko-kwaśny sos chili

W rondelku zagotować ocet, cukier, drobno posiekane chili i czosnek oraz sól. Trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i nabierze konsystencji syropu. Ewentualnie, aby przyspieszyć proces, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody na etapie lekkiego gęstnienia sosu. Zagotować do dużego zgęstnienia, zdjąć z ognia, ostudzić, podawać.

embed

fot. "Fuzja smaków. Azja Południowo-Wschodnia"

****

Powyższy przepis pochodzi z książki Roberta Makłowicza "Fuzja smaków. Azja Południowo-Wschodnia" wydanej nakładem wydawnictwa Wysoki Zamek. Znajdziesz w niej ponad 80 przepisów, które pochodzą nie tylko z Tajlandii, lecz także z Wietnamu, Malezji, Singapuru, Filipin czy Kambodży. Książka miała swoją premierę w październiku 2023 roku.

Więcej o: