Bez rogali świętomarcińskich 11 listopada w Poznaniu nie może się odbyć. To nieodłączny element tego dnia. Mimo że wypiek jest tradycyjnie związany z tym miastem, to rogale są uwielbiane też w innych częściach naszego kraju, choć tam nie mogą nosić tej nazwy. Jest to związane z tym, że w 2008 roku wypiek otrzymał certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej", co oznacza, że prawdziwe rogale świętomarcińskie powstają tylko w Poznaniu oraz wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Inne cukiernie mogą więc nazywać je np. rogalami marcińskimi czy rogalami z białym makiem.
Miłośnicy rogali muszą jednak liczyć się ze sporym wydatkiem. Za kilogram trzeba zapłacić nawet 50-60 zł. Czasem więcej. Wszystko zależy oczywiście od cukierni. Serwis wpoznaniu.pl sprawdził kilka poznańskich lokali. Najdrożej jest w cukierni Łobza, gdzie cena rogali świętomarcińskich to 69,90 zł/kg. Mimo że jest to dużo, to, jak zauważa autorka artykułu, zeszłoroczny rekord nie został pobity. Wtedy jedna z cukierni przy Starym Browarze sprzedawała ten wypiek aż za 130 zł/kg!
Jak wyglądają ceny rogali świętomarcińskich w innych miejscach? Cukiernia Elite sprzedaje je za 64,90 zł za kilogram, Kandulski za 64 zł/kg, a Jagódka za 57 zł/kg. W niektórych cukierniach obowiązuje cena za sztukę. W cukierni Karpicko jest to 15 zł, a w cukierni Łyskawa ok. 12 zł.
Ceny w Poznaniu i okolicach sprawdziła również poznańska wyborcza.pl. Przykładowo w cukierni Natura Zbigniew Piskorski rogal o wadze minimum 230 g kosztuje 12 zł za sztukę. Taka sama cena obowiązuje w piekarni Fawor.
Mimo dość wysokich cen, rogale świętomarcińskie cieszą się dużym powodzeniem. Choć dla niektórych osób taki wydatek to spore obciążenie dla portfela. "60 zł za kilogram to dla mnie zdecydowanie za dużo" - mówi w rozmowie z serwisem eska.pl pani Alicja i dodaje, że na pewno kupi kilka, bo bardzo je lubi, ale nie jest to przyjemność, na którą może sobie często pozwolić.
Źródło: wpoznaniu.pl, poznan.wyborcza.pl, eska.pl