Przepis na chleb w jajku, czyli tak zwane jajochlebki, jest bardzo prosty i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Z łatwością przygotuje go nawet osoba, która kompletnie nie odnajduje się w kuchni. Wystarczy tylko kilka składników i dobrych chęci, by przyrządzić przekąskę o wyjątkowym smaku. Poniżej znajdziecie dokładny przepis i krótki opis jak krok po kroku zrobić chleb w jajku - w klasycznej wersji i z dodatkami.
Zobacz wideo Ravioli z tostów
Chleb w jajku - przepis na jajochlebki, które uwielbiają wszyscy
Składniki:
- 3 kromki białego chleba pszennego
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka wiejskie
- sól
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Jajka rozbijamy do miski, roztrzepujemy widelcem i solimy.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie każdą kromkę chleba obtaczamy w jajku (z każdej strony) i smażymy.
- Usmażony chleb odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Jajochlebki podajemy od razu - najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe.
Jak zrobić chleb w jajku z dodatkiem sera i szynki? Przepis na pyszne śniadanie pełne energii
Jak zrobić chleb w jajku z szynką i serem? Ta nieco bardziej urozmaicona wersja jajochlebków może być doskonałym, pysznym śniadaniem, które dostarczy nam mnóstwo energii na cały poranek. Poznajcie przepis.
Składniki:
- 2 kromki chleba
- 2 plastry sera żółtego
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietanki 12%
- 1 łyżeczka szczypiorku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 plaster szynki
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
- W talerzu roztrzepujemy jajko ze śmietaną i przyprawami.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, chleb moczymy w masie jajecznej, a następnie kładziemy go na patelnię i smażymy z jednej strony.
- Na połowę kromek wykładamy dwa plastry sera i szynkę i kolejno przykrywamy je pozostałymi kromkami bez dodatków. Tak powstałe kanapki smażymy około 4 minut.
- Gotowe chlebki posypujemy szczypiorkiem.
Chleb smażony w jajku na słodko. Przepis na proste, smaczne śniadanie zero waste
Chleb smażony w jajku można przyrządzić także w wersji na słodko. Takie śniadanie to wręcz uczta dla podniebienia, która poprawi nam nastrój na resztę dnia. Aby przygotować posiłek, który smakuje i wygląda nieziemsko, potrzebujemy tylko kilka łatwo dostępnych składników i kilka kromek czerstwego chleba. Dzięki temu nie zmarnujemy żywności, co z pewnością spodoba się osobom, które cenią styl zero waste. Poniżej przepis na francuskie tosty z twarogiem i owocami.
Składniki:
- 6 kromek czerstwego chleba
- szczypta soli
- 200 g twarożku
- esencja z wanilią
- 100 g owoców np. borówek
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i szczyptą soli.
- W osobnym naczyniu mieszamy twarożek z esencją waniliową i cukrem.
- Trzy kromki chleba smarujemy z jednej strony twarogiem i układamy na nich owoce, a następnie przykrywamy je nieposmarowanymi kromkami.
- Złożony chleb obtaczamy z każdej strony w jajku z mlekiem.
- Masło rozgrzewamy na patelni. Tosty smażymy po kilka minut na każdej stronie i na średnim ogniu.
- Podajemy polane miodem i posypane owocami lub posypane cukrem pudrem.
Chleb maczany w jajku - ile ma kalorii?
Smażony chleb maczany w jajku, mimo że jest pyszny i przypomina nam smaki dzieciństwa, jest tłustym daniem, a zatem niezbyt zdrowym. Ile kalorii ma chleb maczany w jajku? 100 gramów zawiera 222 kalorie oraz 7 g białka, 21 g węglowodanów i 13 g tłuszczów.
Chleb w jajku i mleku, czyli szybka i pyszna przekąska. Przepis
Chleb w jajku i mleku kojarzy mi się z babcią, która - aby nie wyrzucać czerstwego chleba - smażyła mi go na patelni lub piekła na kuchni kaflowej. Miło się wraca do takich wspomnień, a sposobem na ich przywołanie jest przygotowanie tego smakowitego babcinego rarytasu. Poznajcie przepis:
Składniki:
- 0,5 czerstwego chleba
- 2 jajka
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- szklanka mleka
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- Chleb kroimy na kromki i dzielimy je na pół. Do głębokich talerzy wlewamy osobno mleko i jaja. Jajka roztrzepujemy widelcem, a następnie wsypujemy do nich przyprawy.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Kromki chleba moczymy w mleku i obtaczamy w jajku. Podsmażamy je na patelni z obu stron, aż się zarumienią.