Chleb w jajku to smak dzieciństwa. Weź czerstwy chleb i przygotuj przysmak, który robiły nasze babcie

Chleb w jajku to szybka przekąska, którą dawniej smażyły nam nasze babcie. W czasach PRL był to prawdziwy rarytas, który cieszył się ogromną popularnością. "Jajochlebki" smakują wprost obłędnie, a ich przygotowanie jest banalnie proste. Zatem - jeśli masz w domu czerstwy chleb, zaskocz swoich bliskich oryginalną przekąską. Wypróbuj nasz prosty przepis.

Przepis na chleb w jajku, czyli tak zwane jajochlebki, jest bardzo prosty i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Z łatwością przygotuje go nawet osoba, która kompletnie nie odnajduje się w kuchni. Wystarczy tylko kilka składników i dobrych chęci, by przyrządzić przekąskę o wyjątkowym smaku. Poniżej znajdziecie dokładny przepis i krótki opis jak krok po kroku zrobić chleb w jajku - w klasycznej wersji i z dodatkami.

Zobacz wideo Ravioli z tostów

Chleb w jajku - przepis na jajochlebki, które uwielbiają wszyscy

Składniki:

  • 3 kromki białego chleba pszennego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka wiejskie
  • sól
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Jajka rozbijamy do miski, roztrzepujemy widelcem i solimy.
  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie każdą kromkę chleba obtaczamy w jajku (z każdej strony) i smażymy.
  3. Usmażony chleb odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Jajochlebki podajemy od razu - najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe.

Jak zrobić chleb w jajku z dodatkiem sera i szynki? Przepis na pyszne śniadanie pełne energii

Jak zrobić chleb w jajku z szynką i serem? Ta nieco bardziej urozmaicona wersja jajochlebków może być doskonałym, pysznym śniadaniem, które dostarczy nam mnóstwo energii na cały poranek. Poznajcie przepis.

Składniki:

  • 2 kromki chleba  
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietanki 12%
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 plaster szynki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. W talerzu roztrzepujemy jajko ze śmietaną i przyprawami.
  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, chleb moczymy w masie jajecznej, a następnie kładziemy go na patelnię i smażymy z jednej strony.
  3. Na połowę kromek wykładamy dwa plastry sera i szynkę i kolejno przykrywamy je pozostałymi kromkami bez dodatków. Tak powstałe kanapki smażymy około 4 minut.
  4. Gotowe chlebki posypujemy szczypiorkiem.

Chleb smażony w jajku na słodko. Przepis na proste, smaczne śniadanie zero waste

Chleb smażony w jajku można przyrządzić także w wersji na słodko. Takie śniadanie to wręcz uczta dla podniebienia, która poprawi nam nastrój na resztę dnia. Aby przygotować posiłek, który smakuje i wygląda nieziemsko, potrzebujemy tylko kilka łatwo dostępnych składników i kilka kromek czerstwego chleba. Dzięki temu nie zmarnujemy żywności, co z pewnością spodoba się osobom, które cenią styl zero waste. Poniżej przepis na francuskie tosty z twarogiem i owocami.

Składniki:

  • 6 kromek czerstwego chleba
  • szczypta soli
  • 200 g twarożku
  • esencja z wanilią
  • 100 g owoców np. borówek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i szczyptą soli.
  2. W osobnym naczyniu mieszamy twarożek z esencją waniliową i cukrem.
  3. Trzy kromki chleba smarujemy z jednej strony twarogiem i układamy na nich owoce, a następnie przykrywamy je nieposmarowanymi kromkami. 
  4. Złożony chleb obtaczamy z każdej strony w jajku z mlekiem.
  5. Masło rozgrzewamy na patelni. Tosty smażymy po kilka minut na każdej stronie i na średnim ogniu.
  6. Podajemy polane miodem i posypane owocami lub posypane cukrem pudrem.

Chleb maczany w jajku - ile ma kalorii?

Smażony chleb maczany w jajku, mimo że jest pyszny i przypomina nam smaki dzieciństwa, jest tłustym daniem, a zatem niezbyt zdrowym. Ile kalorii ma chleb maczany w jajku? 100 gramów zawiera 222 kalorie oraz 7 g białka, 21 g węglowodanów i 13 g tłuszczów. 

Chleb w jajku i mleku, czyli szybka i pyszna przekąska. Przepis

Chleb w jajku i mleku kojarzy mi się z babcią, która - aby nie wyrzucać czerstwego chleba - smażyła mi go na patelni lub piekła na kuchni kaflowej. Miło się wraca do takich wspomnień, a sposobem na ich przywołanie jest przygotowanie tego smakowitego babcinego rarytasu. Poznajcie przepis:

Składniki:

  • 0,5 czerstwego chleba
  • 2 jajka
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • szklanka mleka
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Chleb kroimy na kromki i dzielimy je na pół. Do głębokich talerzy wlewamy osobno mleko i jaja. Jajka roztrzepujemy widelcem, a następnie wsypujemy do nich przyprawy. 
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Kromki chleba moczymy w mleku i obtaczamy w jajku. Podsmażamy je na patelni z obu stron, aż się zarumienią.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.