Burger Drwala co roku wraca do oferty McDonald's w listopadzie, zwykle po 20. W tym roku jednak sieciówka nie kazała fanom kanapki czekać aż tak długo i przywróciła Drwala do menu już 8 listopada. Początkowo była to tylko wersja klasyczna, a pełna oferta, czyli m.in. Burger Drwala z żurawiną, na ostro oraz tegoroczna nowość - z chrzanem, miały pojawić się tydzień później.
I właśnie na ten dzień, czyli 15 listopada, premierę swojej konkurencyjnej kanapki zaplanowała szwedzka sieć fast foodów MAX Premium Burgers. Restauracja nawet nie udaje, że to czysty przypadek. Swojego Burgera nazwała Burgerem Rywala, zaś jej hasłem w oficjalnej komunikacji w mediach społecznościowych jest stwierdzenie:
Zrobiliśmy to lepiej.
Wygląda więc na to, że Rywal spróbuje przełamać drwalowy monopol na polskim rynku fast foodowym. Sprawdźmy, co kryje w sobie nowy gracz. Jak informuje MAX Premium Burgers na Facebooku, do wyboru są trzy wersje kanapki:
Na tej podstawie można stwierdzić, że Rywal ma przewagę nad Drwalem przynajmniej w jednej kategorii - jest dostępny w wersji roślinnej. Kanapka z McDonald's kiedyś również była sprzedawana w opcji bezmięsnej, ale w tym roku nie jest dostępna. Jeżeli zaś chodzi o ceny, to różnica jest niewielka. Przy czym warto zaznaczyć, że ceny Burgera Rywala różnią się, podobnie jak Drwala, w zależności od lokalizacji. Przykładowo w warszawskiej Arkadii za Rywala z wołowiną oraz za wersję roślinną trzeba zapłacić 24,45 zł, a za wersję z wołowiną i bekonem 26,45 zł. Z kolei w Jastrzębiu-Zdroju te same kanapki kosztują mniej - burger z wołowiną i roślinny dostępne są za 23,95 zł, a z wołowiną i bekonem 25,95 zł.
My nie będziemy rozstrzygać, który burger jest lepszy. Zwłaszcza że jeszcze nie mieliśmy okazji spróbować Rywala. Ostateczną decyzję każdy podejmie więc sam.