Z pozoru może się wydawać, że przechowywanie jedzenia w warunkach chłodniczych gwarantuje jego świeżość i zachowanie wysokiej jakości. W przypadku niektórych produktów rzeczywiście się to sprawdza, ale stosowanie tej zasady do ogółu żywności jest błędne. Trzymanie w lodówce jedzenia, które zdecydowanie lepiej czuje się w temperaturze pokojowej, może skutkować zmianą smaku, struktury, a nawet przyspieszać proces psucia się. Jan Antoniak, który z wykształcenia jest technologiem żywności, na swoim blogu "Technolog żywności radzi" wyjaśnia, których warzyw nie powinniśmy wkładać do lodówki. Na liście są takie produkty, które prawdopodobnie każdy z nas choć raz tam schował w przekonaniu, że robi dobrze.
Pomidory
Kto nigdy nie włożył ich do lodówkowej szuflady na warzywa i owoce, niech pierwszy rzuci kamieniem. Przypuszczamy, że zdarzyło się to wielu osobom. Dlaczego tych warzyw nie należy tam chować? Jak wyjaśnia Antoniak, pomidory w lodówce stają wodniste i tracą smak. Dużo lepsza jest dla nich temperatura pokojowa. Powinniśmy położyć je w koszyku lub na półmisku, najlepiej szypułkami do góry i bez towarzystwa innych produktów. Dzięki temu przetrwają nawet tydzień.
Ogórki
Kolejne warzywa, które też prawdopodobnie większość z nas odruchowo wkłada do lodówki. Tymczasem ogórki dużo lepiej czują się poza nią - w niskiej temperaturze zmienia się ich struktura, miękną i robią się gąbczaste. Powinny być przechowywane podobnie jak pomidory. Wtedy również będą dobre przez tydzień.
Cukinia i bakłażan
Dla nich również będzie lepiej, jeśli położymy je w koszyku lub na półmiski i bez sąsiedztwa innych produktów. Można w ten sposób trzymać je przez tydzień. W lodówce miękną i robią się brązowe.
Wydaje nam się, że z tego grona w lodówce najczęściej ląduje marchewka. Jednak żadne z tych warzyw nie powinny być w niej przechowywane. Jak czytamy na blogu "Technolog żywności radzi", zaczynają tam kiełkować i robią się słodkie. Dlatego należy trzymać je w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Dobrze sprawdzi się ciemna i przewiewna szafka lub kosz. W takich warunkach przetrwają kilka tygodni.
Warto zastosować się do powyższych wskazówek, by cieszyć się pełnią smaku i wartości odżywczych tych warzyw. Bowiem nawet jeśli przez złe przechowywanie nie doszło do ich zepsucia, to utrata smaku lub zmiana struktury powodują, że tracimy chęć na zjedzenie tych produktów, w efekcie czego lądują w koszu i powiększają i tak ogromną już ilość zmarnowanej żywności.