Trzymasz te warzywa w lodówce? Popełniasz błąd. Przez to szybciej wylądują w koszu

Prawidłowe przechowywanie żywności to klucz do tego, by była jak najdłużej zdatna do spożycia. Często jednak zupełnie nieświadomie popełniamy błędy, przez które produkty tracą swoje walory. Robią się nieapetyczne, bez smaku, zmieniają kolor i strukturę, a przez to szybciej lądują w koszu. Tak może się stać na przykład wtedy, gdy niektóre warzywa schowamy do lodówki. Nie wszystkie lubią bowiem niską temperaturę. O których mowa? M.in. o pomidorach, ale nie tylko.

Z pozoru może się wydawać, że przechowywanie jedzenia w warunkach chłodniczych gwarantuje jego świeżość i zachowanie wysokiej jakości. W przypadku niektórych produktów rzeczywiście się to sprawdza, ale stosowanie tej zasady do ogółu żywności jest błędne. Trzymanie w lodówce jedzenia, które zdecydowanie lepiej czuje się w temperaturze pokojowej, może skutkować zmianą smaku, struktury, a nawet przyspieszać proces psucia się. Jan Antoniak, który z wykształcenia jest technologiem żywności, na swoim blogu "Technolog żywności radzi" wyjaśnia, których warzyw nie powinniśmy wkładać do lodówki. Na liście są takie produkty, które prawdopodobnie każdy z nas choć raz tam schował w przekonaniu, że robi dobrze.

Zobacz wideo Jak mrozić i przechowywać owoce i warzywa?

Tych warzyw nie trzymaj w lodówce. Stracą smak, kolor, zaczną kiełkować

Pomidory

Kto nigdy nie włożył ich do lodówkowej szuflady na warzywa i owoce, niech pierwszy rzuci kamieniem. Przypuszczamy, że zdarzyło się to wielu osobom. Dlaczego tych warzyw nie należy tam chować? Jak wyjaśnia Antoniak, pomidory w lodówce stają wodniste i tracą smak. Dużo lepsza jest dla nich temperatura pokojowa. Powinniśmy położyć je w koszyku lub na półmisku, najlepiej szypułkami do góry i bez towarzystwa innych produktów. Dzięki temu przetrwają nawet tydzień.

Ogórki

Kolejne warzywa, które też prawdopodobnie większość z nas odruchowo wkłada do lodówki. Tymczasem ogórki dużo lepiej czują się poza nią - w niskiej temperaturze zmienia się ich struktura, miękną i robią się gąbczaste. Powinny być przechowywane podobnie jak pomidory. Wtedy również będą dobre przez tydzień.

Cukinia i bakłażan

Dla nich również będzie lepiej, jeśli położymy je w koszyku lub na półmiski i bez sąsiedztwa innych produktów. Można w ten sposób trzymać je przez tydzień. W lodówce miękną i robią się brązowe.

Marchewka, ziemniaki i cebula

Wydaje nam się, że z tego grona w lodówce najczęściej ląduje marchewka. Jednak żadne z tych warzyw nie powinny być w niej przechowywane. Jak czytamy na blogu "Technolog żywności radzi", zaczynają tam kiełkować i robią się słodkie. Dlatego należy trzymać je w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Dobrze sprawdzi się ciemna i przewiewna szafka lub kosz. W takich warunkach przetrwają kilka tygodni.

Warto zastosować się do powyższych wskazówek, by cieszyć się pełnią smaku i wartości odżywczych tych warzyw. Bowiem nawet jeśli przez złe przechowywanie nie doszło do ich zepsucia, to utrata smaku lub zmiana struktury powodują, że tracimy chęć na zjedzenie tych produktów, w efekcie czego lądują w koszu i powiększają i tak ogromną już ilość zmarnowanej żywności.

Więcej o: