Morszczuk czy mintaj? Decyzja o świątecznej rybie nie jest prosta. Podpowiadamy, jaką wybrać

Poszukiwanie idealnej ryby, która będzie smakować całej rodziny nie jest proste. Na sklepowych półkach znajduje się ich tak wiele, że wybór jednej nie należy do najłatwiejszych. Jeśli zastanawiasz się nam mintajem lub morszczukiem, to ułatwimy ci tę decyzję. Poniżej wyjaśniamy, która ryba jest smaczniejsza i po którą warto sięgnąć.

Wielkimi krokami zbliżamy się do świąt Bożego Narodzenia. Oznacza to, że w kuchni można poczuć unoszące się aromaty potraw i ciast. Przed nami również trudne wybory, mianowicie trzeba zdecydować, jaka ryba pojawi się na stole. Nie jest to nic łatwego, ponieważ w zależności od naszych preferencji smakowych, możemy wybrać coś innego od reszty. Dziś jednak przyjrzymy się dwóm rodzajom, które przez to, że są do siebie podobne, mogą tworzyć zamęt w głowie.

Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

Morszczuk czy mintaj, którą rybę wybrać?

W świecie kulinarnym ryby odgrywają dużą rolę i nie da się ukryć, że coraz częściej po nie sięgamy. W okresie świąt Bożego Narodzenia ich przyrządzanie drastycznie wzrasta, a na wigilijnym stole można znaleźć kilka ich rodzajów. Jednak niektórzy dalej nie potrafią się zdecydować, jaki gatunek wybrać. Dziś przybliżymy dwie ryby, które są szczególnie popularne.

Morszczuk słynie z delikatnego mięsa, a w sklepach możemy znaleźć jego filety pozbawione skóry i ości. Należy do ryb chudych i smacznych. Jego konsystencja jest miękka, a smak łagodny i przyjemny. Jego aromat ceniony jest przez tych, którzy lubią subtelne smaki. Bogaty jest w witaminę B12, D oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Dostarcza również cennego białka i minerały.

Mintaj również jest bardzo lubianą rybę. Swoim wyglądem może przypominać morszczuka. Jego mięso jest jednak bardziej zbite, delikatne i kruche. Struktura jego mięsa jest bardziej jednolita, porównując ją do morszczuka. Dla tych, którzy wolą wyraziste smaki, ta ryba będzie bardziej odpowiednia. Tak samo jak morszczuk, mintaj jest bogaty w minerały, witaminy i kwasy tłuszczowe. Nadaje się zarówno do smażenia, jak i umieszczenia go w sosie lub zalewie.

Podsumowanie

W starciu morszczuka z mintajem trudno wyznaczyć zwycięzcę. Jest tak dlatego, bo wybór między nimi zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Dla tych, którzy cenią delikatność, morszczuk może być oczywistym wyborem, podczas gdy miłośnicy bardziej intensywnych smaków docenią mintaja. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: