Jagodzianki to prawdziwa polska duma narodowa. Gdy tylko zaczyna się sezon, wielu Polaków chodzi z fioletowymi palcami i ustami oprószonymi cukrem pudrem. Nic dziwnego, że fenomen tych słodkich bułeczek trafił za granicę. Wypiek z żoliborskiej piekarni został wyróżniony przez brytyjski portal The Guardian tuż obok przysmaków z całego świata.
Diana Henry, autorka książek kulinarnych i redaktorka The Guardian, zarezerwowała wakacje w Polsce, aby spotkać się z piekarką Moniką Walecką. Jak czytamy, chociaż Polka jest samoukiem, to odniosła w branży spory sukces i obecnie ma w Warszawie aż cztery piekarnie, w tym Cała w Mące na Żoliborzu.
Nie wiedziałam, że to najlepsza pora roku na wyjazd: sezon na dzikie jagody. [...] Monika robi różne rodzaje bułek z jagodami: jedna była rodzajem ciastka duńskiego z kremem w środku i jagodami na wierzchu, druga to bułka z jagodami w środku. Moim ulubionym było chyba ciasto brioche nadziewane jagodami. To było absolutnie wspaniałe.
- opowiada redaktorka Guardiana. Jak dodaje, z właścicielką piekarni utrzymuje kontakt do dziś i planują wspólną wycieczkę po europejskich piekarniach. "Nie było to więc tylko wspaniałe przeżycie kulinarne, ale także początek przyjaźni".
Wśród frykasów wyróżnionych przez redakcję Guardiana znalazły się także: