Przyleciała aż do Polski, żeby spróbować tych wypieków. "Najlepsze, co jedliśmy w 2023 roku"

Polskie jagodzianki znalazły się na liście najlepszych rzeczy, jakie redaktorzy portalu The Guardian zjedli w 2023 roku. Autorka wpisu Diana Henry przyleciała do Warszawy z Wielkiej Brytanii specjalnie po to, żeby spróbować słynnych wypieków.

Jagodzianki to prawdziwa polska duma narodowa. Gdy tylko zaczyna się sezon, wielu Polaków chodzi z fioletowymi palcami i ustami oprószonymi cukrem pudrem. Nic dziwnego, że fenomen tych słodkich bułeczek trafił za granicę. Wypiek z żoliborskiej piekarni został wyróżniony przez brytyjski portal The Guardian tuż obok przysmaków z całego świata.

Polskie jagodzianki podbijają podniebienia Brytyjczyków

Diana Henry, autorka książek kulinarnych i redaktorka The Guardian, zarezerwowała wakacje w Polsce, aby spotkać się z piekarką Moniką Walecką. Jak czytamy, chociaż Polka jest samoukiem, to odniosła w branży spory sukces i obecnie ma w Warszawie aż cztery piekarnie, w tym Cała w Mące na Żoliborzu.

Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]
Nie wiedziałam, że to najlepsza pora roku na wyjazd: sezon na dzikie jagody. [...] Monika robi różne rodzaje bułek z jagodami: jedna była rodzajem ciastka duńskiego z kremem w środku i jagodami na wierzchu, druga to bułka z jagodami w środku. Moim ulubionym było chyba ciasto brioche nadziewane jagodami. To było absolutnie wspaniałe.

- opowiada redaktorka Guardiana. Jak dodaje, z właścicielką piekarni utrzymuje kontakt do dziś i planują wspólną wycieczkę po europejskich piekarniach. "Nie było to więc tylko wspaniałe przeżycie kulinarne, ale także początek przyjaźni".

 

"Najlepsze rzeczy, jakie jedliśmy w 2023 roku"

Wśród frykasów wyróżnionych przez redakcję Guardiana znalazły się także:

  • Injera i soczewica w Amen Ethiopian Cuisine, Maltby St Market, London SE1;
  • Dania z marchwi w Aulis, Londyn W1;
  • Cebulowe bhadżi w Lahore Kebab House, Whitechapel, Londyn E1;
  • Grzanki ze stracciatellą i czerwoną krewetką w Alba Chiara, Savelletri, Apulia;
  • Pędy drzewa Toon (Xiang chun-ya) gotowane w omlecie;
  • Warzywa pieczone na ogniu w Woodsman w Stratford-upon-Avon;
  • Galette Ixta Belfrage z pomidorami i limonką z chrupiącym ciastem chipotle orkiszowym;
  • Samosy w Manchester Sweet Centre, Blackburn;
  • Różne dania w Eight na Shaftesbury Avenue, Londyn W1;
  • Quesadilla z mozzarellą ugotowana przez przyjaciół w Nowym Jorku, a następnie wielokrotnie w domu;
  • Zupa jagnięca Kelle paça w Haringey Corbacisi w Londynie;
  • Posiłek w Midland Grand Dining Room, London NW1.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.