Co roku podaję tak śledzie, a ich smak wbija rodzinę w fotel. Każdy toczy walkę o ostatnią porcję
Na wigilijnym stole nie brakuje ryb. Podaje się je na wiele różnych sposobów, a każdy z nich próbuje wbić się w gusta rodziny. Aby uniknąć kłótni o kawałki śledzia, proponujemy zrobić ich znacznie więcej. Pomogą w tym przygotowane przez nas przepisy. Różnorodność smaków z pewnością wszystkim się spodoba.
Trudno wyobrazić sobie kolację wigilijną bez śledzi. Zazwyczaj można ich zasmakować w różnych zalewach, sosach, są także częścią sałatek. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli jednak nie wiesz, w jakiej odsłonie podać tę rybę, mamy kilka propozycji. Przygotowaliśmy pięć przepisów, które przypadną do gustu każdemu. Można w nich znaleźć mniej lub bardziej oryginalne połączenia smakowe.
Zobacz wideo Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie
Przepis na śledzie po polsku
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych à la matias,
- 2 cebule,
- garść suszonych grzybów,
- 3 suszone śliwki,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Grzyby umieść w rondelku i zalej niewielką ilością wody. Naczynie ustaw na małym ogniu i gotuj do miękkości. Następnie odcedź grzyby i pokrój w paseczki.
- Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego warzywo i podsmażaj do zeszklenia.
- Gdy cebula będzie miała złoty kolor, dodaj do niej koncentrat pomidorowy, wlej również wywar z grzybów. Dokładnie wymieszaj.
- Do mieszanki dodaj grzyby, pokrojone śliwki, ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw całość solą i pieprzem.
- Odsączone śledzie wymieszaj z powstałym sosem. Przełóż do salaterek i przechowuj w lodówce.
Przepis na śledzie korzenne
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych à la matias
- 2 cebule,
- 3 łyżki musztardy,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szklanka oleju,
- 3 liście laurowe,
- gwiazdka anyżu,
- 6 goździków,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wlej olej i wymieszaj go z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Dodaj do całości liście laurowe, goździki, anyż, cynamon, a także sól i pieprz. Dokładnie zamieszaj do połączenia.
- Śledzie podziel na mniejsze kawałki, cebulę obierz i pokrój w piórka. Rybę przełóż do miseczek i przekładaj ją cebulą. Całość zalej przygotowaną mieszanką. Wstaw wszystko do lodówki, by smaki mogły się przegryźć.
Przepis na śledzie z pomidorami i papryką
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych,
- 250 g suszonych pomidorów,
- łyżka octu winnego,
- czerwona papryka,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- duża cebula,
- natka pietruszki do posypania,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Przełóż ją na sitko i sparz wrzątkiem, następnie umieść w miseczce.
- Do warzywa dodaj podzielone na mniejsze kawałki śledzie, wrzuć pokrojone pomidory i posiekaną paprykę. Wlej ocet winny i koncentrat pomidorowy. Obsyp wszystko solą i pieprzem i wymieszaj.
- Na sam koniec dolej olej z suszonych pomidorów i obsyp rybę posiekaną natką pietruszki. Ponownie wymieszaj, przełóż do misek i umieść w lodówce.
Przepis na faszerowane śledzie
Składniki:
- 5 filetów śledziowych,
- 5 kromek chleba tostowego,
- 3 jajka,
- 5 łyżeczek masła,
- 2 ząbki czosnku,
- cytryna,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka umieść w rondelku i ugotuj je na twardo. Zaraz po tym odcedź i pozostaw do wystudzenia, następnie pokrój w kostkę i umieść w misce.
- Chleb pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a śledzie lekko przemyj, obsyp solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim chleb z czosnkiem. Wysmażone składniki połącz z jajkiem.
- Na każdym filecie rozsmaruj przygotowany farsz i ciasno zawiń w małą roladę. By całość się trzymała, możesz wkuć w rybę wykałaczkę.
Przepis na śledzie w sosie musztardowym
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych à la matias,
- cebula,
- 2 łyżki musztardy dijon,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżeczki oleju,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- W miseczce umieść obie musztardy i połącz je z miodem, sokiem z cytryny i olejem, dokładnie wymieszaj. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
- Śledzie podziel na pół i ułóż je na talerzu. Polej przygotowanym sosem. Jeśli masz ochotę, wierzch możesz udekorować posiekaną pietruszką.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl