Co roku podaję tak śledzie, a ich smak wbija rodzinę w fotel. Każdy toczy walkę o ostatnią porcję

Na wigilijnym stole nie brakuje ryb. Podaje się je na wiele różnych sposobów, a każdy z nich próbuje wbić się w gusta rodziny. Aby uniknąć kłótni o kawałki śledzia, proponujemy zrobić ich znacznie więcej. Pomogą w tym przygotowane przez nas przepisy. Różnorodność smaków z pewnością wszystkim się spodoba.

Trudno wyobrazić sobie kolację wigilijną bez śledzi. Zazwyczaj można ich zasmakować w różnych zalewach, sosach, są także częścią sałatek. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli jednak nie wiesz, w jakiej odsłonie podać tę rybę, mamy kilka propozycji. Przygotowaliśmy pięć przepisów, które przypadną do gustu każdemu. Można w nich znaleźć mniej lub bardziej oryginalne połączenia smakowe.

Zobacz wideo Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie

Przepis na śledzie po polsku

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych à la matias,
  • 2 cebule,
  • garść suszonych grzybów,
  • 3 suszone śliwki,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby umieść w rondelku i zalej niewielką ilością wody. Naczynie ustaw na małym ogniu i gotuj do miękkości. Następnie odcedź grzyby i pokrój w paseczki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego warzywo i podsmażaj do zeszklenia.
  3. Gdy cebula będzie miała złoty kolor, dodaj do niej koncentrat pomidorowy, wlej również wywar z grzybów. Dokładnie wymieszaj.
  4. Do mieszanki dodaj grzyby, pokrojone śliwki, ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw całość solą i pieprzem.
  5. Odsączone śledzie wymieszaj z powstałym sosem. Przełóż do salaterek i przechowuj w lodówce.

Przepis na śledzie korzenne

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych à la matias
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szklanka oleju,
  • 3 liście laurowe,
  • gwiazdka anyżu,
  • 6 goździków,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wlej olej i wymieszaj go z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Dodaj do całości liście laurowe, goździki, anyż, cynamon, a także sól i pieprz. Dokładnie zamieszaj do połączenia.
  2. Śledzie podziel na mniejsze kawałki, cebulę obierz i pokrój w piórka. Rybę przełóż do miseczek i przekładaj ją cebulą. Całość zalej przygotowaną mieszanką. Wstaw wszystko do lodówki, by smaki mogły się przegryźć.

Przepis na śledzie z pomidorami i papryką

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 250 g suszonych pomidorów,
  • łyżka octu winnego,
  • czerwona papryka,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • duża cebula,
  • natka pietruszki do posypania,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Przełóż ją na sitko i sparz wrzątkiem, następnie umieść w miseczce.
  2. Do warzywa dodaj podzielone na mniejsze kawałki śledzie, wrzuć pokrojone pomidory i posiekaną paprykę. Wlej ocet winny i koncentrat pomidorowy. Obsyp wszystko solą i pieprzem i wymieszaj.
  3. Na sam koniec dolej olej z suszonych pomidorów i obsyp rybę posiekaną natką pietruszki. Ponownie wymieszaj, przełóż do misek i umieść w lodówce.

Przepis na faszerowane śledzie

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych,
  • 5 kromek chleba tostowego,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżeczek masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cytryna,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka umieść w rondelku i ugotuj je na twardo. Zaraz po tym odcedź i pozostaw do wystudzenia, następnie pokrój w kostkę i umieść w misce.
  2. Chleb pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a śledzie lekko przemyj, obsyp solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim chleb z czosnkiem. Wysmażone składniki połącz z jajkiem.
  4. Na każdym filecie rozsmaruj przygotowany farsz i ciasno zawiń w małą roladę. By całość się trzymała, możesz wkuć w rybę wykałaczkę.

Przepis na śledzie w sosie musztardowym

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych à la matias,
  • cebula,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżeczki oleju,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść obie musztardy i połącz je z miodem, sokiem z cytryny i olejem, dokładnie wymieszaj. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
  2. Śledzie podziel na pół i ułóż je na talerzu. Polej przygotowanym sosem. Jeśli masz ochotę, wierzch możesz udekorować posiekaną pietruszką.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.