Na wigilijnym stole nie brakuje ryb. Podaje się je na wiele różnych sposobów, a każdy z nich próbuje wbić się w gusta rodziny. Aby uniknąć kłótni o kawałki śledzia, proponujemy zrobić ich znacznie więcej. Pomogą w tym przygotowane przez nas przepisy. Różnorodność smaków z pewnością wszystkim się spodoba.
śledzie, puhimec / Getty Images/istock.com
REKLAMA
REKLAMA
Trudno wyobrazić sobie kolację wigilijną bez śledzi. Zazwyczaj można ich zasmakować w różnych zalewach, sosach, są także częścią sałatek. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli jednak nie wiesz, w jakiej odsłonie podać tę rybę, mamy kilka propozycji. Przygotowaliśmy pięć przepisów, które przypadną do gustu każdemu. Można w nich znaleźć mniej lub bardziej oryginalne połączenia smakowe.
REKLAMA
Zobacz wideo Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie
Przepis na śledzie po polsku
Składniki:
400 g filetów śledziowych à la matias,
2 cebule,
garść suszonych grzybów,
3 suszone śliwki,
łyżka koncentratu pomidorowego,
3 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Grzyby umieść w rondelku i zalej niewielką ilością wody. Naczynie ustaw na małym ogniu i gotuj do miękkości. Następnie odcedź grzyby i pokrój w paseczki.
Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego warzywo i podsmażaj do zeszklenia.
Gdy cebula będzie miała złoty kolor, dodaj do niej koncentrat pomidorowy, wlej również wywar z grzybów. Dokładnie wymieszaj.
Do mieszanki dodaj grzyby, pokrojone śliwki, ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw całość solą i pieprzem.
Odsączone śledzie wymieszaj z powstałym sosem. Przełóż do salaterek i przechowuj w lodówce.
Przepis na śledzie korzenne
Składniki:
500 g filetów śledziowych à la matias
2 cebule,
3 łyżki musztardy,
łyżeczka miodu,
łyżeczka soku z cytryny,
szklanka oleju,
3 liście laurowe,
gwiazdka anyżu,
6 goździków,
pół łyżeczki mielonego cynamonu,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Do miseczki wlej olej i wymieszaj go z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Dodaj do całości liście laurowe, goździki, anyż, cynamon, a także sól i pieprz. Dokładnie zamieszaj do połączenia.
Śledzie podziel na mniejsze kawałki, cebulę obierz i pokrój w piórka. Rybę przełóż do miseczek i przekładaj ją cebulą. Całość zalej przygotowaną mieszanką. Wstaw wszystko do lodówki, by smaki mogły się przegryźć.
Przepis na śledzie z pomidorami i papryką
Składniki:
500 g filetów śledziowych,
250 g suszonych pomidorów,
łyżka octu winnego,
czerwona papryka,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
duża cebula,
natka pietruszki do posypania,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Przełóż ją na sitko i sparz wrzątkiem, następnie umieść w miseczce.
Do warzywa dodaj podzielone na mniejsze kawałki śledzie, wrzuć pokrojone pomidory i posiekaną paprykę. Wlej ocet winny i koncentrat pomidorowy. Obsyp wszystko solą i pieprzem i wymieszaj.
Na sam koniec dolej olej z suszonych pomidorów i obsyp rybę posiekaną natką pietruszki. Ponownie wymieszaj, przełóż do misek i umieść w lodówce.
Przepis na faszerowane śledzie
Składniki:
5 filetów śledziowych,
5 kromek chleba tostowego,
3 jajka,
5 łyżeczek masła,
2 ząbki czosnku,
cytryna,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Jajka umieść w rondelku i ugotuj je na twardo. Zaraz po tym odcedź i pozostaw do wystudzenia, następnie pokrój w kostkę i umieść w misce.
Chleb pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a śledzie lekko przemyj, obsyp solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim chleb z czosnkiem. Wysmażone składniki połącz z jajkiem.
Na każdym filecie rozsmaruj przygotowany farsz i ciasno zawiń w małą roladę. By całość się trzymała, możesz wkuć w rybę wykałaczkę.
Przepis na śledzie w sosie musztardowym
Składniki:
400 g filetów śledziowych à la matias,
cebula,
2 łyżki musztardy dijon,
2 łyżki musztardy francuskiej,
2 łyżki majonezu,
3 łyżeczki oleju,
łyżeczka miodu,
łyżeczka soku z cytryny,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
W miseczce umieść obie musztardy i połącz je z miodem, sokiem z cytryny i olejem, dokładnie wymieszaj. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
Śledzie podziel na pół i ułóż je na talerzu. Polej przygotowanym sosem. Jeśli masz ochotę, wierzch możesz udekorować posiekaną pietruszką.