• Link został skopiowany

Nie wyrzucaj twardych pierników. Włóż je do słoika z tym składnikiem, a ponownie staną się miękkie

Świąteczne pierniki są pyszne, ale mają jedną wadę - bardzo szybko twardnieją. Osoby, które nie wiedzą, że da się przywrócić ich miękkość, od razu wrzucają je do kosza. Na szczęście my znamy na to patenty. Wystarczy trochę skórki i szczelny pojemnik, a ciastka ponownie staną się świeże.
Pierniki świąteczne
Fot. ivabalk/Pixabay

Pierniki to jedne z najbardziej charakterystycznych ciastek, które towarzyszą świątecznemu okresowi. Wycinane z różnorodnych foremek są największą atrakcją dla najmniejszych członków rodziny. Jedynym minusem tego wypieku jest na pewno to, że nie pozostają z nami dłużej niż kilka dni. Te ciastka mają to do siebie, że bardzo szybko twardnieją. Jednak z tym sposobem ten kłopot zniknie raz na zawsze. Jaki jest sekret tej wskazówki? Trochę skórki z jabłka i szczelne zamknięcie. Jednak to nie jedyna metoda na zachowanie świeżości.

Dzięki temu pierniczki będą ciągle miękkie

Pierwszym krokiem, który powinien być wykonany od razu po upieczeniu ciastek, jest schowanie ich do szczelnie zamkniętego pojemnika. Jeśli jednak tego nie zrobiłeś, a pierniki stały się twarde to nic straconego. Takie lekko skamieniałe wypieki umieść w pojemniku, a do jego środka dodaj obierki z jabłka lub kromkę chleba. Wilgoć, która znajduje się w tych produktach przejdzie na ciastka, które z czasem staną się ponownie miękkie. Trzeba jednak być ostrożnym i co jakiś czas sprawdzać, czy aby na pewno skórka z owocu nie spleśniała. Najlepszym rozwiązaniem jest wymienienie jej codziennie na świeżą wersję.

Inne sposoby na twarde pierniki

Innym skutecznym sposobem na odzyskanie świeżości jest zawinięcie wypieków w lniany worek i wystawienie go na balkon. Tym sposobem ciastka wchłoną wilgoć z otoczenia i staną się miękkie.

Ostatnim, lecz równie skutecznym patentem jest podgrzanie ich w mikrofali wraz z niewielką ilością wody. W tym przypadku również zadziała wilgoć, jednak trzeba uważać i zjadać je dość szybko. Inaczej mogą ponownie stwardnieć.

Więcej o: