Jak dawniej wyglądał tłusty czwartek? W staroświeckich pączkach na próżno szukać dżemu

Jak dawniej wyglądał tłusty czwartek? Niewielu z nas się nad tym głowi, biegając po supermarketach w poszukiwaniu najlepszej ceny pączków. Warto jednak wiedzieć, jak dawniej wyglądało to święto i jak smakowały ówczesne pączki. Będziecie zaskoczeni.

Kiedy przypada tłusty czwartek 2024? Zbliża się wielkimi krokami. Już 8 lutego będziemy zajadać się pączkami z różnorodnym nadzieniem. Zanim jednak to nastąpi, sprawdźmy, jak dawniej obchodzono tłusty czwartek. 

Zobacz wideo Czy pączek od Wojewódzkiego jest wart 49 zł? Testujemy

Jak dawniej wyglądał tłusty czwartek? Pączki nie przypominały współczesnych słodyczy 

Tłusty czwartek miał swoje początki w czasach starożytnych. Rzymianie żegnali zimę i witali nadchodzącą wiosnę, pochłaniając przy tym ogromne ilości tłustego mięsa, popijając je alkoholem. Na deser podawano pączki z ciasta chlebowego nadziewane nie dżemem, ale słoniną. Ta tradycja utrzymywała się przez długi czas. Słodkie pączki pojawiły się w Polsce dopiero w XVII wieku. Wszystko dzięki przenikaniu się kultur. Pierwsze wzmianki dotyczą dodawania do pączków konfitur. Dodawano też migdały i orzechy.  

Dziś wielu z nas nie wyobraża sobie, by w tłusty czwartek nie zjeść choćby jednego pączka. Trzeba przyznać, że obecnie jest w czym wybierać. Każdy z nas znajdzie coś dla siebie. Dżem, konfitura, czekolada, owoce i wiele, wiele innych.  

Legenda związana z tłustym czwartkiem. Pochodzi z Małopolski 

Z tłustym czwartkiem wiążę się ciekawa legenda. W Małopolsce dzień ten nazywano niegdyś combrowym czwartkiem i obchodzono go niezwykle hucznie. Według legendy w XVII wieku w Krakowie żył burmistrz o nazwisku Comber, który był niezwykle bezduszny i surowy, zwłaszcza dla handlujących na krakowskim rynku kobiet. Umarł w tłusty czwartek i od tamtej pory, w każdą rocznicę jego śmierci, krakowskie przekupki urządzały na targu huczną zabawę z tańcami.  

Więcej o: