Kuchenne porządki często są uciążliwe i pochłaniają wiele wysiłku, nerwów i kosztów. Warto zatem poznać praktyczne triki, które są ekonomiczne i ekologiczne. Zapchany zlew nie będzie już nigdy problemem, jeśli sięgniesz po jeden z łatwo dostępnych produktów.
Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi. Właśnie dlatego mamy dzisiaj propozycję, która rozwiąże problem z zapchanym zlewem kuchennym. Stojąca woda nie będzie już utrapieniem, jeśli sięgniesz do szuflady z przyprawami. Mowa tu o sodzie, która zdziała naprawdę cuda.
Jak zatem wykorzystać sodę, by nasz zlew działał bez żadnych problemów? Wystarczy wsypać ten "magiczny proszek" do odpływu razem z kilkoma łyżkami soli. Taki miks zdziała cuda - wystarczy na koniec zalać oba produkty wrzątkiem. Efekt widać jak na dłoni - woda ładnie będzie spływać, a biały duet pięknie oczyści wszystkie zakamarki rur z resztek jedzenia, osadzonego tłuszczu i innych nieczystości.
Sól i soda to jednak niejedyna metoda, która świetnie oczyści rury. Do zatkanego odpływu, wsypujemy pół szklanki sody oczyszczonej, a następnie wlewamy pół szklanki octu. Sitko należy zatkać ściereczką. W wyniku połączenia obu składników dojdzie do procesu chemicznego i wytworzy się piana. Na koniec wszystko spłukujemy obficie wrzątkiem i zlew lśni czystością i świeżością, a i co najważniejsze spełnia swoją funkcję niezawodnie.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzmocnić efekt, oprócz soli możesz dodać do odpływu sodę oczyszczoną. Wtedy zachowaj proporcje 1:1 razem z solą. Wszystko zalej octem, a zacznie się magia. Wszystkie składniki powinny ze sobą oddziaływać w rurach - jeśli usłyszysz charakterystyczne syczenie, to znak, że zadziałało! Standardowo po godzinie zalewamy rury wrzątkiem gotowe! Tym sposobem świetnie odświeżymy nasz zlew, który od teraz będzie działał, jak należy.