Nie znosiłam czyszczenia piekarnika, ale znalazłam sposób idealny. Teraz sięgam po ten owoc i gotowe

Dla wielu osób czyszczenie piekarnika jest syzyfową pracą. Wcale jednak nie musi tak być. Okazuje się, że możemy zrezygnować z silnej chemii i postawić na domowe sposoby, a piekarnik będzie lśnił czystością.

Sprzątanie z pewnością nie należy do naszych ulubionych czynności, ale niestety wielu z nas nie ma wyjścia i musi zakasać rękawy i brać się do roboty. Warto jednak szukać sposobów na ułatwienie sobie sprzątania. Jak zatem szybko i łatwo wyczyścić piekarnik? Można zrobić to skutecznie bez użycia chemii. Podpowiadamy, w jaki sposób. 

Zobacz wideo Jak zrobić ekologiczny domowy płyn do tkanin? Nie ma nic prostszego!

Jak wyczyścić piekarnik? Weź cytrynę i działaj 

Czyszczenie piekarnika stało się przyjemnością od kiedy poznałam ten sposób. Należy przygotować naczynie żaroodporne, wodę i dwie cytryny lub inne cytrusy, które mamy w domu. Następnie trzeba nastawić piekarnik na 120 stopni Celsjusza i wstawić do niego naczynie żaroodporne wypełnione wodą, sokiem z cytrusów i ich resztkami. Po 30 minutach należy wyłączyć piekarnik, a gdy ostygnie, wyczyścić go szmatką namoczoną sokiem z cytryny. Będziecie zaskoczeni, z jaką łatwością usuniemy plamy po tłuszczu i przypalone resztki jedzenia.  

Domowe sposoby na czyszczenie piekarnika. Bez chemii również może być skutecznie 

Jeśli chcemy wyczyścić piekarnik z przypaleń, możemy użyć folii aluminiowej. Można ją formować na różne sposoby, więc możemy stworzyć myjko-ściereczkę, którą trafimy nawet w największe zagłębienie i zbierzemy wszelkie zanieczyszczenia. Jeśli zaczniemy delikatnie szorować brudne zakamarki piekarnika, szybko zauważymy różnicę. Nie musimy też obawiać się o powierzchnię - folia aluminiowa jej nie porysuje.  

Inną znaną metodą jest rozsypanie soli wewnątrz piekarnika i włączenie go na 100 stopni Celsjusza. Gdy zbrązowieje, należy wyłączyć urządzenie. Po wystygnięciu możemy wycierać piekarnik. To również dobry sposób na pozbycie się przykrych zapachów z piekarnika.  

Więcej o:
Copyright © Agora SA