Zdaniem wielu, najlepsze pączki w Gdyni sprzedawane są w niepozornym sklepie o nazwie "Pączuś". Ta działająca na rynku od 1999 roku cukiernia jest jedną z najchętniej wybieranych i najbardziej znanych, szczególnie wśród wielbicieli pączków. Mieści się ona przy ulicy Świętojańskiej 18 i oferuje przepyszne, delikatne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz pączki wytwarzane według tradycyjnego przepisu, wciąż udoskonalanego przez cukierników dla dobra klientów. Ciasto na pączki wyrabiane jest bez spulchniaczy, wzmacniaczy smaku czy konserwantów. Oferta cukierni jest dość zróżnicowana i tak obok tradycyjnych pączków z marmoladą różaną, posypanych cukrem pudrem, do wyboru są pączki z nadzieniem truskawkowym, wiśniowym, malinowym, jabłkowym, czarną porzeczką, wiśniowo-czekoladowym, malinowo-czekoladowym, czekoladowym, budyniowym, toffi, słonym karmelem itp. Latem w "Pączusiu" można zjeść pączki ze świeżymi owocami: śliwką, truskawką lub jagodą, natomiast zimą warto rozgrzać się pączkami z nadzieniem adwokatowym bądź korzennymi pączkami z powidłami śliwkowymi. Pączki serwowane są zarówno z cukrem pudrem, jak i z lukrem lub polewą czekoladową, a udekorowane są skórką pomarańczy albo kolorową posypką.
Gdzie zjeść najlepsze pączki? Gdynia od pewnego czasu dołączyła do miast, w których swoje punkty ma "Dobra Pączkarnia". Pączki z "Dobrej Pączkarni" w Gdyni można kupić przy ulicy 10 lutego 16. Są one wyrabiane ręcznie na miejscu, zawsze świeże, wyróżniające się puszystym, delikatnym ciastem, doskonałym kształtem, jasną obrączką i bogato nadzianym wnętrzem. Sekret smaku pączków z "Dobrej Pączkarni" tkwi w oryginalnej recepturze, wykorzystywanej od blisko 35 lat. Obok tradycyjnych pączków z marmoladą różaną lub wieloowocową, pączkarnia serwuje pączki z nadzieniem owocowym (nie tylko truskawka, malina czy wiśnia, ale też brzoskwinia, pomarańcza, banan, jabłko czy ananas) albo nadziane kremem (np. toffi, adwokat, czekolada, kajmak, marcepan, budyń czy ser). Ciekawą ofertę stanowią pączki mieszane, gdzie nadzienie łączy np. ser i truskawkę czy budyń i malinę. Warto jednak pamiętać, że wiele z tych smaków dostępnych jest wyłącznie sezonowo.
Szukając dobrych pączków, warto odwiedzić najlepsze cukiernie. Gdynia może pochwalić się między innymi cukiernią "Must Bake", mieszczącą się przy ulicy Mysłowickiej 20. Tu pączki sprzedawane są przez cały karnawał, choć ta pracownia cukiernicza słynie przede wszystkim z nietuzinkowych ciast i tortów. Pączki z "Must Bake" odznaczają się miękkim i sprężystym ciastem oraz doskonałym nadzieniem, a serwowane są zarówno w wersji z cukrem pudrem, jak i z lukrem. Ponieważ w tłusty czwartek ustawiają się tu spore kolejki, warto przyjść do cukierni "Must Bake" parę dni wcześniej, by spróbować tutejszych pączków. A mogą być nadziane na przykład maliną i różą bądź pistacją. W ubiegłym roku w tłusty czwartek klienci cukierni "Must Bake" kupili blisko 9 tysięcy pączków. Czy w tym roku ten rekord zostanie pobity? Przekonamy się już 8 lutego.
Próbując wskazać najlepsze cukiernie w Gdyni, w których można dostać wyśmienite pączki w tłusty czwartek, nie sposób pominąć cukiernię "Justynka". Ta rodzinna firma z tradycjami ma kilka punktów w Gdyni:
Już 8 lutego na klientów będą tu czekały pączki z dżemem truskawkowym lub adwokatem. Pączki na tłusty czwartek można też zamówić. Pączkarnia mieszcząca się przy ulicy Świętojańskiej 20 przyjmuje zamówienia na pączki klasyczne (minimum 25 sztuk) pączki premium (od 12 sztuk) i pączki wegańskie (co najmniej 12 sztuk). Pączki klasyczne dostępne będą z marmoladą o smaku róży, maliny lub truskawki. Pączki premium będzie można wybrać spośród smaków: bueno, nutella, pistacja, rocher i ruby. Pączki wegańskie nadziane będą marmoladą z róży, truskawki bądź maliny. Pączki dostępne będą również na miejscu, bez konieczności zamawiania, trzeba jednak pamiętać o tym, że zwłaszcza pączki premium przygotowane zostaną w ograniczonej ilości. Warto więc zapewnić sobie odrobinę luksusu składając zamówienie telefonicznie.
Zobacz też: Ciasto na faworki szampańskie. Kto raz spróbuje takich chrustów, nie wróci już do tradycyjnego przepisu