Schab gotowany metodą 2x10 będzie ultramięciutki. Goście będą przekrzykiwać się, prosząc o dokładkę

Schab przygotowany metodą 2x10, czyli dwa razy po 10 minut, będzie tak miękki, jak jeszcze nigdy nie był. To sposób idealny dla tych, którzy zawsze mają problem ze zbyt twardym mięsem. Na czym polega ta metoda gotowaniu schabu? Odpowiadamy.

Gotowany schab to doskonała propozycja na obiad, ale i na kanapkę. Jeśli mamy ochotę na pyszne i miękkie mięso, wypróbujmy metodę gotowania 2x10. Nie wierzyłam, że schab może być tak pyszny, a jednak.  

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Schab gotowany metodą 2x10. Ultramiękki, ale i soczysty 

Schab przygotowany metodą 2x10 to gwarancja najlepszego smaku. Mięso będzie bardzo soczyste, a na dodatek tak miękkie, że bez problemu rozpłynie się w ustach. Kluczem do sukcesu jest dobra marynata, ale też odpowiednie gotowanie. Z tą metodą nie ma się czego obawiać.  

Na czym więc polega ta metoda? Odpowiednio zamarynowany schab trzeba zagotować dwa razy - za każdym razem po 10 minut. Banalnie proste, a jednak skuteczne.  

Gotowany schab - przepis na świetny dodatek na kanapkę. Sposób przygotowania krok po kroku 

Składniki: 

  • 1,5 kg schabu
  • 8-10 ząbków czosnku, 
  • 2 litry ziemnej wody, 
  • na 2 litry wody 6 łyżek soli, 
  • 6 listków laurowych, 
  • 5 kulek ziela angielskiego, 
  • majeranek, 
  • słodka i ostra papryka, 
  • pieprz, 
  • 5 łyżek majonezu, 
  • 4 łyżki musztardy, 
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania: 

  1. Schab osusz i natrzyj go dokładnie czterema rozgniecionymi ząbkami czosnku, majerankiem oraz słodką i ostrą papryką. Następnie odstaw do lodówki na 12 godzin. 
  2. Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Przygotuj garnek i wlej do niego 2 litry wody. Wsyp do niego sól, cukier, dodaj majonez, musztardę, liście laurowe i ziele angielskie, oraz pozostałe ząbki czosnku. 
  3. Składniki solanki dokładnie zamieszaj, by cukier i sól się rozpuściły. Następnie włóż do wody mięso i zagotuj na wolnym ogniu.  
  4. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut od zagotowania. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kiedy zalewa ostygnie, ponownie zagotuj i na niewielkim ogniu gotuj przez kolejne 10 minut. Znów pozostaw mięso w zalewie, aż ostygnie i włóż do lodówki. Po kilku godzinach schab można podawać np. w formie wędliny na kanapkę. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA