Gotowany schab to doskonała propozycja na obiad, ale i na kanapkę. Jeśli mamy ochotę na pyszne i miękkie mięso, wypróbujmy metodę gotowania 2x10. Nie wierzyłam, że schab może być tak pyszny, a jednak.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy
Schab gotowany metodą 2x10. Ultramiękki, ale i soczysty
Schab przygotowany metodą 2x10 to gwarancja najlepszego smaku. Mięso będzie bardzo soczyste, a na dodatek tak miękkie, że bez problemu rozpłynie się w ustach. Kluczem do sukcesu jest dobra marynata, ale też odpowiednie gotowanie. Z tą metodą nie ma się czego obawiać.
Na czym więc polega ta metoda? Odpowiednio zamarynowany schab trzeba zagotować dwa razy - za każdym razem po 10 minut. Banalnie proste, a jednak skuteczne.
Gotowany schab - przepis na świetny dodatek na kanapkę. Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- 1,5 kg schabu,
- 8-10 ząbków czosnku,
- 2 litry ziemnej wody,
- na 2 litry wody 6 łyżek soli,
- 6 listków laurowych,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- majeranek,
- słodka i ostra papryka,
- pieprz,
- 5 łyżek majonezu,
- 4 łyżki musztardy,
- 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Schab osusz i natrzyj go dokładnie czterema rozgniecionymi ząbkami czosnku, majerankiem oraz słodką i ostrą papryką. Następnie odstaw do lodówki na 12 godzin.
- Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Przygotuj garnek i wlej do niego 2 litry wody. Wsyp do niego sól, cukier, dodaj majonez, musztardę, liście laurowe i ziele angielskie, oraz pozostałe ząbki czosnku.
- Składniki solanki dokładnie zamieszaj, by cukier i sól się rozpuściły. Następnie włóż do wody mięso i zagotuj na wolnym ogniu.
- Gotuj pod przykryciem przez 10 minut od zagotowania. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kiedy zalewa ostygnie, ponownie zagotuj i na niewielkim ogniu gotuj przez kolejne 10 minut. Znów pozostaw mięso w zalewie, aż ostygnie i włóż do lodówki. Po kilku godzinach schab można podawać np. w formie wędliny na kanapkę.