Nowoczesne gospodynie teraz tylko tak robią oponki. Nie urabiają sobie rąk po łokcie

Oponki wygrywają z pączkami w tłusty czwartek, bo są po prostu smaczniejsze i jeśli są osoby innego zdania, zapraszam do dyskusji. Nasze oponki to hit i starsze panie mogą się uczyć i zazdrościć. Cały smak robi ser, wychodzą delikatne i mięciutkie.

Jak zrobić oponki? Tak jak nowoczesne gospodynie! Jeśli uważasz się za nowoczesną gospodynię lub gospodarza, to ten przepis musisz poznać i na bank się w nim zakochasz. Oponki bez sera? Nigdy w życiu! Ale oponki bez sera w staropolskim wydaniu, tak, ależ oczywiście. Nowoczesne panie domu stawiają na włoski ser i nie urabiają sobie rąk po łokcie. Zobaczcie to na nagraniu.

Zobacz wideo

Zrobiłam oponki jak nowoczesne gospodynie. Babcia by się wstydziła

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 g mascarpone,
  • 3 jajka,
  • czubata łyżka proszku do pieczenia,
  • dwie łyżki cukru pudru,
  • płaska łyżka cukru waniliowego,
  • łyżka octu,
  • olej do smażenia.

Oponki nowoczesnej gospodyni - sposób wykonania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz cukrem waniliowym. 
  2. Do miski z mąką dodaj serek mascarpone, jajka i całość wymieszaj. Następnie połącz składniki dłonią lub mikserem na wolnych obrotach. Na tym etapie dodaj także ocet.
  3. Na blat podsypany mąką połóż ciasto. Wyrabiaj na gładko i rozwałkuj na cienkie ciasto. Następnie wyrobione ciasto wykrawaj za pomocą szklanki i kieliszka, by powstały oponki.
  4. W dużym garnku zagrzej olej i wrzucaj oponki partiami. Kiedy będą złote, możesz przełożyć je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Więcej o:
Copyright © Agora SA