Nowoczesne gospodynie teraz tylko tak robią oponki. Nie urabiają sobie rąk po łokcie
Oponki wygrywają z pączkami w tłusty czwartek, bo są po prostu smaczniejsze i jeśli są osoby innego zdania, zapraszam do dyskusji. Nasze oponki to hit i starsze panie mogą się uczyć i zazdrościć. Cały smak robi ser, wychodzą delikatne i mięciutkie.
Jak zrobić oponki? Tak jak nowoczesne gospodynie! Jeśli uważasz się za nowoczesną gospodynię lub gospodarza, to ten przepis musisz poznać i na bank się w nim zakochasz. Oponki bez sera? Nigdy w życiu! Ale oponki bez sera w staropolskim wydaniu, tak, ależ oczywiście. Nowoczesne panie domu stawiają na włoski ser i nie urabiają sobie rąk po łokcie. Zobaczcie to na nagraniu.
Zrobiłam oponki jak nowoczesne gospodynie. Babcia by się wstydziła
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 250 g mascarpone,
- 3 jajka,
- czubata łyżka proszku do pieczenia,
- dwie łyżki cukru pudru,
- płaska łyżka cukru waniliowego,
- łyżka octu,
- olej do smażenia.
Oponki nowoczesnej gospodyni - sposób wykonania:
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz cukrem waniliowym.
- Do miski z mąką dodaj serek mascarpone, jajka i całość wymieszaj. Następnie połącz składniki dłonią lub mikserem na wolnych obrotach. Na tym etapie dodaj także ocet.
- Na blat podsypany mąką połóż ciasto. Wyrabiaj na gładko i rozwałkuj na cienkie ciasto. Następnie wyrobione ciasto wykrawaj za pomocą szklanki i kieliszka, by powstały oponki.
- W dużym garnku zagrzej olej i wrzucaj oponki partiami. Kiedy będą złote, możesz przełożyć je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.