Widzisz taki kod na naklejce na warzywach i owocach? Już wiesz, że były pryskane

Naklejki na warzywach i owocach w sklepie to częsty widok. Zwykle po przyjściu do domu zdejmujemy je i nie przyglądamy się temu, co na nich jest. To błąd, bo często można odczytać z nich sporo cennych informacji. Naklejki zawierają bowiem kody złożone z cyfr, które mówią m.in. o tym, czy podczas uprawy używane były pestycydy.

Naklejkom na warzywach i owocach zazwyczaj nie poświęcamy zbyt wiele uwagi. Odklejamy je i wyrzucamy do kosza bez przyglądania się temu, co na nich jest. Czasem warto jednak spojrzeć na naklejkę i spróbować rozszyfrować, co zostało na niej zapisane. Niekiedy kryją się tam bowiem ważne informacje, między innymi o tym, w jaki sposób dany owoc lub warzywo było uprawiane.

Zobacz wideo Wpływają na libido i potencję, a także zapobiegają nowotworom. Cudowne pomidory!

Co oznaczają naklejki na warzywach i owocach? W kodzie kryją się ważne informacje

Jak można je odczytać? Na wspomnianych naklejkach znajdują się kody kreskowe oraz tzw. numer PLU (od angielskiego określenia price look-up). Nadawane są przez Międzynarodową Federację ds. Standardów Produktu (IFPS). Z zawartych tam danych można dowiedzieć się, skąd pochodzi dany owoc lub warzywo, jakiego jest rodzaju, jaki ma rozmiar oraz, jak już pisaliśmy wyżej, z jakiego typu upraw został pozyskany. 

Szczególnie istotna jest ta ostatnia informacja. Określone kody wskazują bowiem, czy produkty pochodzą z upraw konwencjonalnych, ekologicznych czy były genetycznie modyfikowane. Wszystko zależy od ciągu cyfr, który zawiera naklejka:

  • kod czterocyfrowy, który zaczyna się od cyfry 3 lub 4, informuje, że produkt był uprawiany metodami konwencjonalnymi, a więc, że stosowane były pestycydy oraz nawozy sztuczne,
  • kod pięciocyfrowy, który zaczyna się od cyfry 8, oznacza, że warzywa lub owoce były modyfikowane genetycznie,
  • kod pięciocyfrowy, na początku którego znajduje się cyfra 9, mówi nam natomiast, że dany produkt pochodzi z uprawy ekologicznej. 

Naklejki na warzywach i owocach. Te z pomidorów mogą przedłużyć ich świeżość

Okazuje się, że naklejki, które przyklejane są na pomidory, mogą spełniać jeszcze jedną funkcję. Wpływają bowiem na ich świeżość. W jaki sposób? Wystarczy, że naklejkę ostrożnie zdejmiemy ze skórki i przykleimy na górze pomidora w miejscu, w którym wyrastała szypułka. Dzięki temu tlen będzie wolniej przenikał do pomidora, co opóźni zachodzenie procesów gnilnych. Z tego samego powodu zaleca się, by nie odrywać szypułki od pomidora (choć tu należy też zachować ostrożność, bo szypułka może podziurawić sąsiednie warzywo i doprowadzić do jego szybszego zgnicia). Oczywiście ma to zastosowane wtedy, gdy skórka pomidora jest nienaruszona. Jeśli gdzieś pojawiło się uszkodzenie, to jest duże ryzyko, że pomidor szybciej się zepsuje mimo naklejki w miejscu szypułki.

Naklejki na warzywach i owocach wkrótce znikną? Unia Europejska ich nie chce

Na początku lutego pojawiły się informacje, że niedługo mogą zniknąć naklejki z warzyw i owoców. To pomysł Unii Europejskiej, która pracuje nad rozporządzeniem zakazującym ich przyklejania m.in. na pomidory, ogórki, jabłka, pomarańcze i banany. Zmiany podyktowane są kwestiami ekologicznymi. Chodzi bowiem o to, by ograniczyć produkcję plastiku, który w nadmiarze szkodzi środowisku. Póki co toczą się prace i negocjacje. Na razie nie wiadomo, czy informacje, które do tej pory można było odczytać z naklejek, będą podawane w inny sposób.

Więcej o: