99 proc. Polaków mrozi tak żywność. Jest tanio? Jest. A szybko? Też. Ale na pewno nie jest dobrze

Mrożenie żywności to świetny sposób na przedłużenie trwałości produktów. Większość z nas robi to jednak nieprawidłowo. Naraża się tym na przykre konsekwencje dla zdrowia. Jakiego błędu nie popełniać podczas mrożenia jedzenia? Podpowiadamy.

Mrożone produkty i gotowe potrawy można przechowywać w zamrażarce. To doskonały sposób na niemarnowanie jedzenia. Trzeba jednak umieć robić to z głową. Co z tego, że nie wyrzucimy jedzenia, skoro zagrozimy swojemu zdrowiu? W ten sposób zdecydowanie nie wolno mrozić żywności. 

Zobacz wideo Jak mrozić i przechowywać owoce i warzywa?

Czy można mrozić jedzenie w reklamówkach? Tak robi 99 proc. Polaków  

Mrożenie jedzenia w reklamówkach to błąd, który popełnia większość z nas. Niewielu zdaje sobie jednak sprawę, że bardzo poważny. Podpowiadamy więc, jak mrozić jedzenie, by nie zaszkodzić sobie i swoim bliskim.  

Mrożenie w foliowych woreczkach, choć błyskawiczne, proste i tanie, to niestety jest dużym błędem. Wszystkie produkty, które przechowujemy w zamrażarce, powinny być bowiem szczelnie zamknięte, by mogły zachować swoje cenne właściwości oraz smak. Jeśli użyjemy cienkiego foliowego woreczka, nie zabezpieczymy żywności tak dobrze, jak sobie tego życzymy. Jeszcze większym błędem jest mrożenie produktów w reklamówkach, w których przynieśliśmy je ze sklepu. Mogą być siedliskiem bakterii.  

Jak mrozić żywność? Babcie i mamy trzymają w nich koperek, ale to też niebezpieczne 

W pudełkach po lodach najczęściej można znaleźć koperek, jednak i ten sposób nie należy do najbezpieczniejszych. Choć sposób jest ekologiczny, bo dajemy pudełkom drugie życie, to może odbić się to na naszym zdrowiu. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy wkładać do nich gorących potraw ze względu na mikroplastik. 

Jak dobrze mrozić żywność? Okazuje się, że warto postawić na konkretne, sprawdzone rozwiązania. Żywność najlepiej zamrażać w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach, które możemy szczelnie zamknąć i odciąć dostęp powietrza. Świetnie sprawdzą się też worki do mrożenia, które mają specjalny suwak. Doskonałym wyborem są też szklane, szczelnie zamykane pojemniki. Jednak nie tylko opakowanie jest ważne. Warto mieć też na uwadze, że produkty w zamrażarce nie powinny być przechowywane dłużej niż 9-12 miesięcy. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.