Jakie owoce najlepiej jeść zimą? Większość sięga wyłącznie po cytrusy, ale to za mało

Zima to czas, kiedy nasza odporność jest osłabiona. Warto więc dostarczać organizmowi witamin. Jeśli będziemy częściej sięgać po owoce, to poprawi się nie tylko nasza odporność, ale i samopoczucie. Które owoce warto jeść zimą? Podpowiadamy.

Zimową porą nasza dieta szczególnie powinna obfitować w owoce. Wiele osób zastanawia się, czy warto wybierać rodzime owoce, czy raczej te egzotyczne. Większość sięga jednak po cytrusy, zapominając o polskich owocach. Okazuje się, że to spory błąd. 

Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?

Jakie owoce najlepiej jeść zimą? Nie można zapominać o rodzimych propozycjach  

Owoce powinniśmy jeść nie tylko zimą, ale również w inne pory roku. Dostarczają naszemu organizmowi niezbędne witaminy i minerały. Są bowiem jednym z najważniejszych filarów zdrowej, zbilansowanej diety. Wielu z nas wciąż zastanawia się jednak, na jakie owoce postawić zimą, kiedy wybór polskich, sezonowych owoców jest dość niewielki. 

Zdecydowanie warto postawić na gruszki. Późne odmiany mogą być przechowywane i spożywane przez całą zimę. Warto po nie sięgać, bo są bogate w witaminy: A, C, PP i witaminy z grupy B. Dostarczają organizmowi takich substancji jak: potas, magnez, wapń, a także bor i miedź. Co ciekawe, jedzone w czasie choroby przyczyniają się do łagodzenia objawów przeziębienia i grypy.   

Kolejnym sezonowym owocem wartym uwagi jest jabłko. To jedno z najzdrowszych owoców, jakie możemy zjeść zimą. W jabłkach nie brakuje witamin: A, C, E i K oraz minerałów: wapnia, fosforu, potasu.  Pozytywnie wpływają na układ trawienny, wzmacniają układ odpornościowy, a także zwalczają wolne rodniki. Najlepiej jest jeść je po dokładnym umyciu - bez obierania ze skórki. 

Po jakie owoce sięgać zimową porą? Nie tylko polskie owoce są warte uwagi 

Nie warto jednak całkowicie rezygnować z cytrusów. Witamina C i błonnik to początek ich zalet. Doskonale pasują nie tylko do deserów, ale i wielu potraw. Powinniśmy również spożywać je na surowo, pamiętaj o tym, by wcześniej dokładnie je umyć.  

Szczególnie warto postawić na kiwi oraz grejpfruty. Kiwi jest doskonałym źródłem witaminy C, a ponadto poprawia kondycję skóry, spowalnia proces starzenia, reguluje poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Ponadto zawiera kwas foliowy, więc powinny jeść go kobiety w ciąży. Z kolei grejpfruty zawierają substancje o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.