Czy można mrozić jajka? Katarzyna Bosacka tłumaczy krok po kroku. "Po jakie licho?"

Czy można zamrozić jajka? Niejedna osoba po Wielkanocy z pewnością zada sobie to pytanie. Dobra wiadomość: Tak! Ale należy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach. Wymieniła je ekspertka i dziennikarka Katarzyna Bosacka w jednym z filmów na Instagramie.

Za nami święta wielkanocne, podczas których na polskich stołach królują jajka w różnej postaci. Nie może oczywiście zabraknąć tych gotowanych na twardo, faszerowanych najróżniejszymi pysznościami. Z pewnością w niejednej rodzinie pojawia się stały problem: co zrobić z nadwyżką jedzenia, którego nikt nie zdołał przejeść w trakcie wielkanocnego śniadania lub obiadu? Najprostszy sposób to zamrożenie go na inną okazję. Czy to samo możemy zrobić z ugotowanymi wcześniej jajkami?

Zobacz wideo

Znana ekspertka Katarzyna Bosacka śpieszy z odpowiedzią. Dziennikarka, która kiedyś prowadziła program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" na antenie TVN Style, obecnie ma swój własny format w serwisie Youtube i edukuje na temat żywienia na Instagramie. Niedawno przypomniała swój film instruktażowy na temat mrożenia jajek. "Czy jajka można mrozić? Dziś opowiadam pod jaką postacią tak, a pod jaką nie" - dodała w opisie do zamieszczonego wideo.

 

- Co zrobić z jajkami, które zostały nam po świętach? No na pewno nie możemy mrozić jajek na twardo czy na miękko - mówi na samym początku Katarzyna Bosacka. - Te musimy przerobić - albo w formie pasty, albo dodać do sałatek i po prostu zjeść jak najszybciej - dodała.

Nie możemy mrozić jajek w całości. Czyli, że np. wkładamy surowe jajka do pojemnika plastikowego i w ten sposób zamrażamy. Oczywiste jest, że skorupka po prostu pęknie

- wyjaśnia.

Czy można mrozić jajka? Katarzyna Bosacka śpieszy z pomocą

- Możemy za to zamrozić - uwaga - jajka surowe. Osobno białka, i wtedy mamy takie idealne białka na bezę, i osobno żółtka. Ale kiedy chcemy zamrozić jajka - żółtko razem z białkiem - to musimy wcześniej po prostu delikatnie je wymieszać i w ten sposób zamykamy pokrywę, i mrozimy w pojemniku plastikowym albo w torebce strunowej. Koniecznie na opakowaniu zapiszcie datę. No i tak opisane, zamrożone i szczelnie przykryte jajka możemy przechowywać w zamrażarce przez 6 miesięcy - tłumaczy Katarzyna Bosacka.

Nietrudno się domyślić, iż film poradnikowy bardzo przypadł do gustu internautom. Polubiło go blisko 1160 osób. Okazało się jednak, że każdy ma na temat mrożenia jajek inne zdanie. "Po jakie licho w ogóle mrozić jajka... One, jak są świeże, to mogą być w lodówce i miesiąc, i nic im nie będzie" - napisała jedna z internautek pod filmem Bosackiej.

Nigdy nie mroziłam i nie mam zamiaru. Kiedyś zamroziłam właśnie ugotowane na twardo, ale potem były niedobre, więc nie mrożę ani gotowanych, ani surowych.
Nigdy pani Kasiu nie mroziłam jaj. Zazwyczaj jaja szybko wykorzystuję do pieczenia ciast. Na co dzień jaj gotowanych czy jajecznicy nie jadam

- czytamy w pozostałych wpisach.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.