Gruszki znajdziemy w każdym markecie. Dzięki temu, że są powszechnie dostępne, słodkie i niedrogie, chętnie po nie sięgamy. Okazuje się, że bardzo dobrze robimy. W gruszkach jest bowiem wiele cennych składników odżywczych i związków, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm.
Podobno gruszki były znane w Europie już w czasach prehistorycznych. Suszone owoce znaleziono w wykopaliskach na terenie dzisiejszej Szwajcarii i Włoch. Do Grecji prawdopodobnie przybyły z Persji. Dziś są jednymi z najpopularniejszych owoców. Mają wiele witamin: A, B6, C, E i K. Są też pełne wapnia, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, fosforu, cynku i sodu.
Do jedzenia gruszek zachęca lekarka medycyny rodzinnej, dr Magdalena Cubała-Kucharska. Zauważa, że gruszka jest owocem o niskim indeksie glikemicznym. "To oznacza, że nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi w przeciwieństwie do słodkich pokarmów i niektórych owoców" - wyjaśnia lekarka na Instagramie.
To jednak nie koniec pozytywnego wpływu gruszek na poziom cukru we krwi. Cubała-Kucharska powołuje się na badania, z których wynika, że u osób, które jadły kilka gruszek tygodniowo, ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 spadało o trzy procent. W serwisie medycznym WebMD czytamy, że gruszki faktycznie pomagają kontrolować poziom cukru, obniżają ryzyko wystąpienia wspomnianego typu cukrzycy, a także udaru.
Gruszki są dobre również dla naszego układu pokarmowego. Lekarka wyjaśnia, że mają dużo błonnika, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom. "Wyobraźcie sobie, że jedna gruszka pokrywa 1/4 zapotrzebowania na błonnik dziennie" - mówi. Cubała-Kucharska pisze też, że "błonnik pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, spowalniając wchłanianie cukru przez organizm".
Lekarka porusza również kwestię przeciwzapalnych właściwości gruszek. Wszystko dzięki temu, że są w nich antocyjany, czyli związki chemiczne należące do flawonoidów, które są przeciwutleniaczami. Chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które w nadmiarze mogą przyspieszać starzenie i prowadzić do różnych chorób, w tym nowotworowych. Jeśli więc przeciwutleniacze są regularnie dostarczane organizmowi, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.
Rolę przeciwnowotworową odgrywa też zawarty w gruszkach błonnik. Zawiązuje wtórne kwasy żółciowe, które podwyższają prawdopodobieństwo pojawienia się nowotworu jelita grubego.