• Link został skopiowany

Lekarka radzi, by jeść ten owoc. Obniża ryzyko cukrzycy. Działa jak miotełka dla jelit

Gruszki, obok jabłek, są jednymi z najpopularniejszych owoców. Są słodkie, łatwo dostępne i niedrogie. Okazuje się, że do tych zalet trzeba dopisać też sporo właściwości zdrowotnych. Lekarka Magdalena Cubała-Kucharska zachęca, by jeść gruszki, ponieważ obniżają ryzyko rozwoju curzycy typu 2, przeciwdziałają zaparciom i zawierają niezwykle cenne przeciwutleniacze.
Owoce
Fot. Piotr Skónicki / Agencja Wyborcza.pl

Gruszki znajdziemy w każdym markecie. Dzięki temu, że są powszechnie dostępne, słodkie i niedrogie, chętnie po nie sięgamy. Okazuje się, że bardzo dobrze robimy. W gruszkach jest bowiem wiele cennych składników odżywczych i związków, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm.

Podobno gruszki były znane w Europie już w czasach prehistorycznych. Suszone owoce znaleziono w wykopaliskach na terenie dzisiejszej Szwajcarii i Włoch. Do Grecji prawdopodobnie przybyły z Persji. Dziś są jednymi z najpopularniejszych owoców. Mają wiele witamin: A, B6, C, E i K. Są też pełne wapnia, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, fosforu, cynku i sodu.

Zobacz wideo Gruszki są zdrowe, smaczne i uchodzą za... afrodyzjak

Lekarka zachęca, by jeść gruszki. Obniżają ryzyko cukrzycy i są jak miotełka dla jelit

Do jedzenia gruszek zachęca lekarka medycyny rodzinnej, dr Magdalena Cubała-Kucharska. Zauważa, że gruszka jest owocem o niskim indeksie glikemicznym. "To oznacza, że nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi w przeciwieństwie do słodkich pokarmów i niektórych owoców" - wyjaśnia lekarka na Instagramie.

To jednak nie koniec pozytywnego wpływu gruszek na poziom cukru we krwi. Cubała-Kucharska powołuje się na badania, z których wynika, że u osób, które jadły kilka gruszek tygodniowo, ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 spadało o trzy procent. W serwisie medycznym WebMD czytamy, że gruszki faktycznie pomagają kontrolować poziom cukru, obniżają ryzyko wystąpienia wspomnianego typu cukrzycy, a także udaru.

 

Gruszki są dobre również dla naszego układu pokarmowego. Lekarka wyjaśnia, że mają dużo błonnika, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom. "Wyobraźcie sobie, że jedna gruszka pokrywa 1/4 zapotrzebowania na błonnik dziennie" - mówi. Cubała-Kucharska pisze też, że "błonnik pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, spowalniając wchłanianie cukru przez organizm".

Gruszki
Gruszki Couleur / pixabay.com

Gruszki kontra choroby. Polski superowoc obniża ryzyko raka

Lekarka porusza również kwestię przeciwzapalnych właściwości gruszek. Wszystko dzięki temu, że są w nich antocyjany, czyli związki chemiczne należące do flawonoidów, które są przeciwutleniaczami. Chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które w nadmiarze mogą przyspieszać starzenie i prowadzić do różnych chorób, w tym nowotworowych. Jeśli więc przeciwutleniacze są regularnie dostarczane organizmowi, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.

Rolę przeciwnowotworową odgrywa też zawarty w gruszkach błonnik. Zawiązuje wtórne kwasy żółciowe, które podwyższają prawdopodobieństwo pojawienia się nowotworu jelita grubego.

Więcej o: