Oto najzdrowsze warzywo świata, a my go prawie nie jemy. Botwina, pietruszka i sałata zostały w tyle

Eksperci z Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) są zgodni co do tego, że jest to najzdrowsze warzywo świata. Niestety, w naszych domach wciąż nie jest ono popularne. Trudno też kupić je w polskich sklepach.

Jedzenie warzyw jest bardzo ważne. Ich regularne spożywanie może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Mogą poprawiać naszą odporność, przeciwdziałać rozwojowi różnych chorób i wspomagać leczenie. A to nie koniec. Warto więc włączyć je do swojej diety.  

Zobacz wideo Jedz kalarepę - to źródło dobra wszelkiego!

Oto najzdrowsze warzywo świata. Niestety nie dostaniemy jej w każdym sklepie 

Jak wynika z badań Centers for Disease Control and Prevention, rukiew wodna to najzdrowsze warzywo świata. Nie kupimy jej jednak w każdym sklepie z taką łatwością jak pomidorów czy sałaty. Choć trzeba się nachodzić, to zdecydowanie warto. Jej właściwości lecznicze doceniano już w starożytności. Persowie podawali ją żołnierzom, by zwiększyć ich wytrzymałość. W Grecji stosowano ją jako afrodyzjak. Z kolei Hipokrates wykorzystywał ją do leczenia zaburzeń krwi. 

Gdzie zatem szukać tego warzywa? Warto przeszukać miejsca ze zdrową żywnością i sklepy internetowe. Za 100 g suszonej rukwi wodnej zapłacimy około 20 złotych. Zakup sadzonki to koszt około 8-10 złotych, a nasiona kupimy już za niewiele ponad dwa złote. 

Rukiew wodna - właściwości. Dlaczego warto ją jeść? 

Rukiew wodna to istna skarbnica witamin i minerałów. Zawiera: 

  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), 
  • witaminy A, C, E, K, 
  • potas, 
  • magnez, 
  • żelazo 
  • cynk, 
  • wapń, 
  • mangan, 
  • fosfor, 
  • luteinę i zeaksantynę, 
  • flawonoidy (m.in. kwercetynę). 

Dzięki bogactwu witamin i minerałów wspiera układ odpornościowy, wzmacnia kości oraz poprawia kondycję skóry i włosów oraz pomaga regulować ciśnienie krwi. Dzięki sporej ilości beta-karotenu wpływa też pozytywnie na wzrok. Rukiew wodna zawiera też przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki, opóźniając proces starzenia się organizmu i redukując ryzyko wystąpienia chorób serca oraz nowotworów. 

Najzdrowsze warzywa świata. Na liście popularne produkty 

Na liście najzdrowszych warzyw świata znalazły się też te popularne, które niemal każdego dnia goszczą na naszych stołach: 

  • rukiew wodna, 
  • kapusta pekińska, 
  • botwina, 
  • szpinak, 
  • cykoria, 
  • sałata, 
  • natka pietruszki, 
  • sałata rzymska, 
  • jarmuż, 
  • rzepa. 
Jak często jesz warzywa?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.