Filip Chajzer otworzył swój streetfoodowy biznes 5 kwietnia. Food truck pod nazwą Kreuzberg Kraft Kebap stanął na warszawskim Żoliborzu przy ulicy Burakowskiej. Jak podają Wirtualne Media, dziennikarz zapowiadał, że kebab, który będzie można u niego zjeść, ma być jak "rodem z berlińskiej dzielnicy Kreuzberg".
Można było się spodziewać, że influencerzy, którzy zajmują się testami jedzenia, pójdą sprawdzić, jak wygląda i smakuje to, co serwuje Chajzer. Pod budkę z kebabem zawitali między innymi MrKryha oraz Aga Testuje, która prowadzi na TikToku profil Wyższy Instytut Smaku.
MrKryha zamówił dwa kebaby z wołowiną, żeby mieć porównanie. Wziął mały i duży. To, co docenił influencer, to jakość mięsa. "Z plusów na pewno mięso. Sama wołowina, płaty przekładane mielonym, wygląda to dobrze" - stwierdził. Pozytywnie ocenił też chrupiącą bułkę i grillowane warzywa.
Nie ze wszystkim było jednak tak kolorowo. Oburzyły go dwie kwestie, nie chodziło jednak o smak fast foodu.
Za skandaliczne uważam brak ważenia mięsa oraz to, jak są wydawane zamówienia
- powiedział. Nie spodobało mu się, że każdy kebab różnił się od siebie. "Nie ma mowy o żadnej powtarzalności. Byłem tam od godziny 14:00 do samego zamknięcia i dosłownie każdy kebab był inny" - przekonywał. W komentarzach pod filmikiem na TikToku napisał nawet, że miał okazję porozmawiać na ten temat z Filipem Chajzerem i przekazał mu wszystkie uwagi. "Przyznał mi rację" - zapewnia.
Na kebab z foodtrucka Filipa Chajzera wybrała się też Aga Testuje. Już na samym początku wideo wspomina, że prezenter otworzył jeden z najdroższych kebabów w Polsce. "Za małą wegę opcję trzeba zapłacić 32 zł, a duża z mięsem to koszt już 44 zł" - mówi. Mała wersja mięsna kosztuje natomiast 35 zł.
Jako że odwiedziła budkę w tym samym czasie, co MrKryha, miała możliwość, by porównać swój i jego kebab. "Uwagę zwraca fakt, że dostał zdecydowanie więcej mięsa" - skomentowała. Dodała, że, podobnie jak MrKryha, powiedziała Chajzerowi, że nie do końca jej się to podoba. Dziennikarz przyjął spostrzeżenie i zapewnił, że ulegnie to zmianie. Influencerka postanowiła, że sama sprawdzi, czy rzeczywiście zmiany zostały wprowadzone. Po pewnym czasie wróciła na kebab Filipa Chajzera i stwierdziła, że proporcje warzyw do mięsa wyglądały zdecydowanie lepiej.
A jak oceniła sam smak? Aga Testuje nie przebierała w słowach. Ale pozytywnie! Jej zdaniem mieszanka sosu miętowego i mango "urywa d". Pochwaliła również wysoką jakość mięsa oraz bułkę. Ostateczna ocena, którą wystawiła kebabowi, to 8/10.