Skórka z cytryny jest świetnym pomocnikiem w kuchni. Pomoże w utrzymaniu czystości i porządku - nie tylko tam, ale i w całym domu. Jeśli więc kolejny raz zechcesz wyrzucić skórkę z cytryny, po prostu tego nie rób. Oto wskazówki, do czego można ją wykorzystać.
Skórka z cytryny ma wiele właściwości, które można wykorzystać. Są to m.in. właściwości czyszczące, dezynfekujące i aromatyzujące. Warto więc zachować ją na później i wykorzystać, gdy będzie taka potrzeba.
Dzięki skórce z cytryny można zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy. Przede wszystkim jest to świetny środek czyszczący. Wystarczy wymieszać ocet spirytusowy, wodę i skórkę z cytryny w szklanym słoiku, a następnie odcedzić i rozcieńczyć wodą, by wyczyścić wszystkie zabrudzone powierzchnie.
Skórka z cytryny pomoże też w naturalny sposób usunąć kamień z wnętrza czajnika. Wystarczy zagotować wodę z kilkoma paskami skórki w środku, odczekać godzinę, a następnie wyjąć skórkę i wypłukać czajnik. Efekt cię zaskoczy.
Za pomocą sody oczyszczonej i skórki z cytryny można odzyskać dawny blask wanny czy umywalki. W tym celu posyp powierzchnię sodą oczyszczoną, a następnie przetrzyj wewnętrzną stroną skórki. Następnie należy spłukać pozostałości z cytryny.
Skórka z cytryny może zadziałać również antybakteryjnie. Przetrzyj deski świeżą skórką z kwasem cytrynowym i pozostaw na kilka minut. Następnie dokładnie spłucz i gotowe!
Jeśli na twoich dłoniach utrzymuje się nieprzyjemny zapach po rybie, przetrzyj dłonie skórką z cytryny. Następnie umyj je mydłem.