Wyrzucasz skórkę z cytryny? Popełniasz klasyczny błąd. Nawet nie wiesz, ile przez to tracisz

Wyrzucasz skórkę z cytryny? Z pewnością. Wielu z nas tak robi, dopóki nie dowie się, jak wspaniałe właściwości może mieć. W kuchni ma wiele zastosowań. Sprawdźmy więc, do czego użyć skórki z cytryny.

Skórka z cytryny jest świetnym pomocnikiem w kuchni. Pomoże w utrzymaniu czystości i porządku - nie tylko tam, ale i w całym domu. Jeśli więc kolejny raz zechcesz wyrzucić skórkę z cytryny, po prostu tego nie rób. Oto wskazówki, do czego można ją wykorzystać. 

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi Was o przepis!

Wyrzucasz skórkę z cytryny? To fatalny błąd, lepiej ją wykorzystać 

Skórka z cytryny ma wiele właściwości, które można wykorzystać. Są to m.in. właściwości czyszczące, dezynfekujące i aromatyzujące. Warto więc zachować ją na później i wykorzystać, gdy będzie taka potrzeba.  

Dzięki skórce z cytryny można zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy. Przede wszystkim jest to świetny środek czyszczący. Wystarczy wymieszać ocet spirytusowy, wodę i skórkę z cytryny w szklanym słoiku, a następnie odcedzić i rozcieńczyć wodą, by wyczyścić wszystkie zabrudzone powierzchnie. 

Skórka z cytryny pomoże też w naturalny sposób usunąć kamień z wnętrza czajnika. Wystarczy zagotować wodę z kilkoma paskami skórki w środku, odczekać godzinę, a następnie wyjąć skórkę i wypłukać czajnik. Efekt cię zaskoczy. 

Do czego użyć skórki z cytryny? Zdziałasz cuda 

Za pomocą sody oczyszczonej i skórki z cytryny można odzyskać dawny blask wanny czy umywalki. W tym celu posyp powierzchnię sodą oczyszczoną, a następnie przetrzyj wewnętrzną stroną skórki. Następnie należy spłukać pozostałości z cytryny. 

Skórka z cytryny może zadziałać również antybakteryjnie. Przetrzyj deski świeżą skórką z kwasem cytrynowym i pozostaw na kilka minut. Następnie dokładnie spłucz i gotowe!  

Jeśli na twoich dłoniach utrzymuje się nieprzyjemny zapach po rybie, przetrzyj dłonie skórką z cytryny. Następnie umyj je mydłem.  

Więcej o: