Ten superowoc rośnie w Polsce, a my prawie go nie jemy. Może pomóc w walce z cukrzycą i otyłością

Rokitnik to istna zdrowotna bomba. Ma aż dziesięć razy więcej witaminy C niż cytryna. Pozytywnie wpływa na kondycję włosów i paznokci, chroni też przed chorobami serca. Naukowcy postanowili więc dokładnie przebadać ten superowoc i jego prozdrowotne właściwości. Okazało się, że rokitnik wykazuje również "obiecujący potencjał przeciwcukrzycowy i przeciw otyłości".

Badania zostały przeprowadzone przez naukowców z Memorial University of Newfoundland w Kanadzie. Przewodniczył im profesor Fereidoon Shahidi. Ich wynik opublikowało czasopismo naukowe "Journal of the Science of Food and Agriculture". Okazuje się, że w rokitniku drzemie niewykorzystany potencjał jako pożywienia bogatego w substancje bioaktywne, takie jak chociażby zbawienne dla ludzkiego organizmu przeciwutleniacze.

Zobacz wideo Jedzenie więcej nie wyląduje w koszu. Tak je przechowuj

Rokitnik może pomóc w walce z cukrzycą i otyłością

Naukowcy skupili się przede wszystkim na związkach polifenolowych, których rokitnik jest cennym źródłem. Są obecne zarówno w wytłokach, jak i w nasionach owocu. Biorą udział m.in. w ochronie układu sercowo-naczyniowego oraz działają przeciwzapalnie. Co więcej, jak czytamy w opracowaniu badania na stronie news-medical.net, "ekstrakty z rokitnika wykazały obiecujący potencjał przeciwcukrzycowy i przeciw otyłości". Hamują bowiem działanie enzymów, które są odpowiedzialne za rozkład węglowodanów w jelitach. Przekłada się to na spowolnienie wchłaniania cukru do krwi i zmniejszenie wzrostu poziomu glukozy we krwi po posiłku. Wpływają też pozytywnie na metabolizm, co pomaga kontrolować wagę.

Badacze przekonują, że te wnioski utorowały drogę do dalszych prac nad możliwością wykorzystania rokitnika do celów farmaceutycznych i terapeutycznych. Na razie badania zostały przeprowadzone w warunkach laboratoryjnych (tzw. in vitro).

"To pierwszy krok w zrozumieniu, w jaki sposób polifenole rokitnika mogą korzystnie modulować naszą fizjologię. Przyszłe badania muszą skupić się na zrozumieniu mechanizmów stojących za tymi efektami i dalszych eksperymentach z wykorzystaniem modeli zwierzęcych i ludzi. Jeśli te efekty potwierdzą się in vivo, możemy wyobrazić sobie zastosowanie polifenoli rokitnika zwyczajnego w celach terapeutycznych i farmakologicznych, pomagając w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy, otyłości i wielu innych schorzeń" - powiedział jeden z naukowców zaangażowanych w badania, Renan Danielski.

Rokitnik to kopalnia witaminy C. Więcej ma tylko dzika róża

Inne prozdrowotne właściwości rokitnika są znane od dawna. Wiadomo na przykład, że ta superjagoda ma aż 10 razy więcej witaminy C niż cytryna. Więcej od rokitnika ma jej tylko dzika róża. Witamina C stanowi jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Dzięki temu jest niezwykle cenna dla naszego organizmu, ponieważ wzmacnia naszą odporność i dodaje energii. Dzięki niej rokitnik ma działanie antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowe. Antyoksydanty chronią nas też przed rozmaitymi chorobami, np. serca, nowotworami i starzeniem organizmu. 

Rokitnik to również bogate źródło witamin: A, E, F, K, P i B12. W owocach jest również dużo żelaza, wapnia, potasu, glinu, krzemu i aminokwasów. 

Rokitnik zwyczajny - gdzie rośnie

Rokitnik zwyczajny (nazywany też pospolitym) rośnie w Azji i w Europie, w tym również w Polsce. Najliczniej występuje wzdłuż wybrzeży Bałtyku, na wydmach i klifach. W tych miejscach jest rośliną chronioną. Do ustawowej ochrony został włączony w 1983 roku, a do 2014 znajdował się nawet pod ochroną ścisłą. Obecnie jest objęty ochroną częściową. Zbierać można owoce z krzewów poza siedliskami wydmowymi i klifowymi (jak piszą Lasy Państwowe) i z krzewów uprawnych. Zbiory rokitnika zaczynają się pod koniec sierpnia i trwają zwykle do połowy września. 

Sok z rokitnika
Sok z rokitnika iva / Shutterstock

Owoce rokitnika są nieduże, kuliste lub podłużne. Mają intensywnie pomarańczowy kolor. Są dość kwaśne w smaku. Można robić z nich przetwory np. sok. Z miąższu rokitnika robi się również olej. 

Rokitnik - przeciwwskazania

Choć ta superjagoda ma tak wiele zdrowotnych zalet, nie wszyscy powinni ją jeść. Rokitnik nie jest wskazany dla osób, które cierpią na stany zapalne trzustki lub wątroby. Odradza się go również tym, którzy zmagają się z kamicą żółciową i ostrym zapaleniem pęcherzyka żółciowego.

Więcej o: