Żeby zjeść dobrą pizzę, wcale nie trzeba jechać do Włoch, bowiem w Polsce znajdziemy lokal z prawdziwymi perełkami w menu. Restauracji serwujących jedzenie rodem ze słonecznej Italii nie brakuje, jednak, Pabianice na mapie wyróżniają się szczególnie. Co jest zatem sekretem lokalu?
Polska pizzeria prześcignęła niejeden lokal w rankingu najlepszych pizz w Europie! Ten zaszczyt przypada restauracji po raz drugi. Zielona Górka otrzymała wyróżnienie w 2023 roku - wówczas zajęła 47. miejsce. Zaledwie rok później placki z woj. łódzkiego otrzymały 20. miejsce i tym samym tytuł najlepszej pizzy w całej Polsce!
Zielona Górka już dawno otrzymała miano kulinarnej atrakcji w Polsce, nie powinny zatem nikogo dziwić długie kolejki po ten lokalny już specjał. Jak relacjonuje w rozmowie z zyciepabianic.pl pracownik pizzeria Jędrzej, wizyta jurorów była sporym zaskoczeniem. - Przyjechali, nie myślałem, że do Pabianic trafią. Obsłużyliśmy ich jak wszystkich. Zjedli, co zamówili i pojechali - dodał.
Ranking 50 Top Pizza to włoski przewodnik kulinarny, który co roku publikuje ranking najlepszych lokali w Europie. Jury nie bierze pod uwagę oczywiście lokali z Włoch - mają one zupełnie osobną konkurencję. Co ciekawe, na liście najlepszych europejskich pizzerii, oprócz Zielonej Górki, na 28. miejscu znalazła się także warszawska restauracja Ciao a Tutti.
Oprócz miejsca w rankingu 50 Top Pizza Europa, Zielona Górka otrzymała również tytuły Best Fried Food 2024 (Najlepsze smażone jedzenie 2024) i Best pizzeria in Poland 2024. Wyniki najnowszej edycji ogłoszono w Madrycie we wtorek, 14 maja, gdzie ekipa Zielonej Górki odebrała nagrodę i wyróżnienie, które z pewnością zawiśnie w lokalu. Jak zatem smakuje topowa, polska pizza? Jak możemy przeczytać na oficjalnej stronie lokalu:
Na Zielonej Górce wykonujemy pizzę według standardów wyznaczonych w 1984 roku przez neapolitańskie stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Napoletana
Karta jest bogata i nie brakuje w niej klasyków takich jak Margherita Di Bufala D.O.P., Marinara czy Margherita. Fani nieco odważniejszych połączeń mogą z kolei spróbować pizzy z truflami, pozycji Wezuwiejskiej z jajkiem i boczkiem czy Pizza Tarte Flambée np. z ziemniakiem.