Chleb z dyskontu czy z piekarni? Zjadł oba i sprawdził cukier. "Na opakowaniu ten sam skład"

Czy jest sens wydawać więcej pieniędzy na droższe pieczywo? Twórca internetowy "KetowPraktyce" przeprowadził test, w którym sprawdził indeks glikemiczny chleba z piekarni i z dyskontu. Do jakich doszedł wniosków?

Wiele osób coraz częściej rezygnuje z zakupu pieczywa w piekarni na rzecz tego supermarketów. Nie ma w tym nic dziwnego - te pierwsze zazwyczaj są droższe od drugich, ale nie bez znaczenia pozostaje również skład danego produktu. Twórca profilu "KetowPraktyce" zjadł chleb na zakwasie z sieci Biedronka i porównał go do pieczywa z piekarni. Do jakich doszedł wniosków?

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Zjadł chleb na zakwasie z Biedronki i porównał go z pieczywem z piekarni. "Czy jest sens wydawać więcej?"

"KetowPraktyce" promuje zdrowy tryb życia i dietę keto. W nagraniu opublikowanym w marcu 2024 r. na TikToku postanowił sprawdzić, jak na jego organizm wpłynie pieczywo pszenno-żytnie z Biedronki i z piekarni. Mężczyzna zjadł po 57 gramów każdego produktu na czczo. - Czy jest sens wydawać więcej pieniędzy na chleb z dobrej piekarni? - spytał na nagraniu, po czym zabrał się za przeprowadzenie testu.

- Podobno chleb na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny. Sprawdzimy wszystko - powiedział. Po zjedzeniu 2 kromek chleba z dyskontu poziom glukozy we krwi mężczyzny powiększył się o 56 mg/dl. Jak sam przyznał, to bardzo dużo. W przypadku chleba z piekarni sytuacja wyglądała inaczej, bo poziom ten zwiększył się o 40 mg/dl. - Na opakowaniu ten sam skład, identyczny praktycznie, a zupełnie inne skoki glukozy - wyznał. 

Internauci zabrali głos. "Nie ma znaczenia"

Pod nagraniem mężczyzny pojawiło się wiele komentarzy internautów zainteresowanych przeprowadzonym testem. Do jakich doszli wniosków?

Nie na znaczenia, jaki chleb zjesz, gdy wlecą jeszcze jajka i jakieś warzywo. Liczy się ogólny ładunek glikemiczny, a nie pojedynczych produktów.
Bardzo niedobry.
Piekarnie dodają cukier do chleba.

O co chodzi z indeksem glikemicznym? Nie wszyscy na diecie to wiedzą

Indeks glikemiczny informuje o zmianach poziomu cukru we krwi w ciągu dwóch godzin po spożyciu posiłku, zawierającego 50 g przyswajalnych węglowodanów. Dzięki niemu można oszacować szybkość, z jaką glukoza wpływa na krew. Im wyższy indeks, tym szybciej wzrośnie poziom cukru. To istotna wiedza dla osób, które są na diecie bądź borykają się z problemami takimi jak cukrzyca, bądź insulinooporność. Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: