Ceny u Gessler idą w górę. Jagodzianka osiągnęła rekord? Lara tłumaczy. "Nikt nie musi kupować"

Sezon na jagody to idealny moment na skosztowanie owocowych drożdżówek. Pierwsze bułeczki już pojawiły się w cukierniach i sklepach, w tym na półkach u Magdy Gessler. Jaka jest cena słodkości w 2024 roku?

Jagodzianki to jeden z uwielbianych przez Polaków wypieków. Wiele osób wyczekuje na nie cały rok, a gdy już pojawiają się w czerwcu, to budzą sporo emocji wśród ich miłośników i nie tylko. Jedni wolą zrobić je sami w domu, inni zaś decydują się na kupienie bułek w cukierniach lub supermarketach. Kwestią, która co roku budzi wiele kontrowersji, jest cena słodkości. Mimo wielu głosów krytyki cukiernia "Słodki Słony" prowadzona przez Magdę i Larę Gessler wciąż cieszy się zainteresowaniem.

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

Jagodzianki Magdy Gessler. Cena co roku robi wrażanie

W tym roku ponownie rozgorzała dyskusja na temat ceny, którą trzeba zapłacić za skosztowanie jagodzianki. W warszawskiej cukierni "Słodki Słony", którą prowadzi Magda Gessler wraz z córką Larą Gessler, owocowe drożdżówki powoli zapełniają witryny. Bułeczki cieszą się zainteresowaniem nie tylko z uwagi na smak, ale również cenę. Wypieki drożeją z roku na rok. W tym roku chętni muszą za nią zapłacić 31 zł. Rok wcześniej było to 28 zł, z kolei w 2021 roku - 23 zł.

Cena jagodzianek Magdy Gessler. Laura Gessler tłumaczy

Lara Gessler w rozmowach z dziennikarzami postanowiła bronić wypieków oraz ich cen. Dodała także, że nikt nie jest zmuszony do kupowania ich produktów. - Nikt nie musi kupować od nas jagodzianek, choć każdy może. Jest wiele opcji - przyznała szczerze w rozmowie z Simoną Stolicką z Pudelka. Córka restauratorki w kolejnej rozmowie z Pomponikiem wspomniała również o jakości jagodzianek, które serwują. Dodała, że przepisy na słodkości, które można kupić w ich cukierni, są perfekcyjnie dopracowywane przez lata, co przekłada się na ich cenę.

 

- Ludzie głosują portfelem. Jeśli nadal jesteśmy na rynku, to znaczy, że są ludzie, którzy uważają, że te jagodzianki są tego warte. Oprócz tego na rynku jest wiele jagodzianek dużo tańszych i nie trzeba korzystać z tych naszych. Używamy prawdziwego masła, prawdziwych jajek, dużo jagód. Cena wynika też z robocizny. Wszystko jest robione ręcznie. Nie ma tam żadnych uproszczeń. To jest 28 lat funkcjonowania tej marki i ciężkiej pracy na to, żeby ta cena była taka, jaka jest - wyjaśnia Lara. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: