Miłośnicy polskich specjałów mają okazję do kolejnej wycieczki krajoznawczej. W czerwcu wyłoniono bowiem tegorocznego zwycięzcę popularnego plebiscytu Polskie Skarby Kulinarne. Konkurs organizowany przez sieć hurtowni MAKRO Polska doczekał się już szóstej edycji. W tym roku przyznanie nagród odbyło się w Winnicy Adoria na Dolnym Śląsku. Co zjemy w Najlepszej Restauracji w Polsce?
W zestawieniu ogólnopolskim zwycięzcą plebiscytu okazała się Restauracja & Karczma Staropolska, która leży w województwie małopolskim, w miejscowości Szczucin. Zadowoleni konsumenci oddali na nią najwięcej głosów, a docenili ją m.in. za podejście do tradycji kulinarnej regionu, wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań, serwowanie nowoczesnej kuchni polskiej, wystrój nawiązujący do historii i lokalizacji oraz atmosferę.
Jakie dania serwowane są w najlepszym lokalu w Polsce? Posiłek warto zacząć od przekąsek na zimno: grillowanego oscypka z konfiturą żurawinową oraz chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Z gorących przekąsek uwagę zwraca kiełbasa z duszoną fasolką, jajecznica na bekonie lub omlet z pieczarkami. Na pierwsze danie świetnie sprawdzi się żurek po staropolsku, flaczki bądź kwaśnica na żeberkach, z kolei gwóźdź programu, czyli danie główne, nie obędzie się bez tradycyjnego kotleta schabowego, golonki i bigosu.
Na pyszny tradycyjny obiad warto też udać się do innych lokali wyróżnionych w konkursie. Drugie miejsce przypadło Restauracji Da Vinci z Ziemi Świętokrzyskiej, natomiast podium zamyka Restauracja Akcent, położona na Pomorzu.
W 2024 roku odbyła się już szósta z rzędu edycja konkursu Polskie Skarby Kulinarne. Po raz pierwszy zorganizowano go w 2018 roku z okazji stulecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Powstała wówczas jubileuszowa książka pt. "100 receptur na 100-lecie niepodległości". W tym samym czasie zrodził się również pomysł na kontynuację plebiscytu w celu rozpowszechniania i celebrowania tradycyjnej kuchni staropolskiej, a także nagradzania restauracji serwujących najlepsze potrawy regionalne.
W zestawieniu regionalnym wyróżniono w tym roku aż 12 lokali serwujących tradycyjne potrawy. Są to: Starówka (Kujawy), Miła Moja Rodzinny Dom Restauracyjny (Kraków), Restauracja w Hotelu Platan (Podkarpackie), Powroty (Łódź), Piwnica pod św. Kazimierzem (Lubelszczyzna), Galeria Smaku (Śląsk), Czarny Bocian (Wielkopolska), Kuchnia Tatarska u Alika (Podlasie), Restauracja z Zielonym Piecem (Warmia i Mazury), Szyszka Chmielu, P jak Pysznie, Restauracja Wrocławska (Wrocław), Restauracja Future & Wine, Restauracja Hektor1970 (Warszawa), Schronisko Bukowina (Podhale) oraz Tabakowy Chodnik (Zakopane). Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.