Dodaj szczyptę do kawy. Wspomoże trawienie i odchudzanie. Lekarka: Taką kawę powinno się pić

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki lub kubka gorącej kawy. Najczęściej pijemy czarną, bez żadnych dodatków. Niektórzy wolą kawy mleczne, np. cappuccino lub flat white. Okazuje się jednak, że do czarnej kawy warto dodać jedną z korzennych przypraw. "Wspomaga trawienie, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie (...) To moja ulubiona kombinacja!" - zachwala lekarka Magdalena Cubała-Kucharska.

Z jednej strony kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Jest doskonale znana i uwielbiana przez miliony ludzi. Z drugiej wciąż intryguje naukowców, którzy widzą w niej przedmiot nieustannych badań. Pod koniec maja tego roku głośno zrobiło się o jednym z najnowszych odkryć. Badacze zauważyli bowiem związek między piciem kawy a niższym ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona.

Zobacz wideo Pijesz ją codziennie rano, a czy wiesz, jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy

Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym "Neurology". Badanie objęło ponad 184 tysiące osób z sześciu krajów Europy. Naukowcy znaleźli dowody, że ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u 25 procent osób najczęściej pijących kawę było o 40 procent mniejsze w porównaniu z osobami, które w ogóle nie piły kawy. U wszystkich objętych badaniem konsumentów kawy zauważono zmniejszone ryzyko rozwoju choroby Parkinsona - od około 5 do 63 procent, w zależności od kraju. 

Wydaje się, że jest coś w kofeinie i jej składnikach, co chroni ludzkie mózgi

- twierdzą eksperci.

Wsyp do kawy szczyptę tej przyprawy. Lekarka: To moja ulubiona kombinacja

Okazuje się jednak, że znaczenie dla naszego zdrowia mają również dodatki, z którymi pijemy kawę. Lekarka medycyny rodzinnej, dr Magdalena Cubała-Kucharska, szczególnie poleca kardamon. Na Instagramie przyznaje, że to jej "ulubiona kombinacja".

To wynalazek Bliskiego Wschodu i właściwie taka kawa jaką powinno się pić. Kardamon doskonale wspomaga trawienie, zatem ja wybieram kawę z kardamonem. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a w dodatku pięknie pachnie

- zachwala lekarka.

 

Rzeczywiście, jak czytamy na stronie dietetycy.org.pl, picie kawy z kardamonem jest bardzo popularne m.in. w Jordanii i w Arabii Saudyjskiej. Przyprawa ma udowodnione działanie antyoksydacyjne, a co za tym idzie, również przeciwnowotworowe. Kardamon w diecie, dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym, wspomaga trawienie, a tym samym przyspiesza metabolizm. To z kolei przekłada się na wsparcie procesu odchudzania. Oczywiście od samego spożywania kardamonu nie schudniemy, ale jego obecność w diecie może okazać się pomocna. Kardamon łagodzi też różnego rodzaju dolegliwości trawienne, np. nudności, wzdęcia oraz zgagę. 

Zatem kawa pita ze szczyptą kardamonu może wspierać proces odchudzania oraz zapobiegać różnego rodzaju problemom trawiennym. Jak zrobić kawę z kardamonem? Wystarczy wsypać szczyptę (lub trochę więcej, jeśli ktoś preferuje korzenne smaki) zmielonej przyprawy do napoju. Można też ziarna kardamonu zmiażdżyć w moździerzu i dodać do kawy świeżo rozdrobnione.

Z czym pić kawę? Ten dodatek "działa rozluźniająco na naczynia mózgowe"

Dr Cubała-Kucharska chwali nie tylko kardamon. Inne dodatki, po które jej zdaniem warto sięgnąć, to kurkuma i cytryna. Popularna żółta przyprawa jest często dodawana do kawy w Indiach. Działa przeciwzapalnie i ma dużo antyoksydantów.

Z kolei kwaśny owoc w połączeniu z kofeiną, jak zaznacza lekarka, działa rozluźniająco na naczynia mózgowe. Ponadto cytryna, podobnie jak kurkuma, jest silnym antyoksydantem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.