Te pikle biją na głowę wszystkie inne. Przepis zdradziła restauratorka Ewa Wachowicz

Koniec wiosny to najlepszy czas na przygotowywanie domowych przetworów. To właśnie teraz lokalne targowiska najbardziej uginają się od świeżych warzyw i ziół. Jeśli chcesz zimą cieszyć się z dobrodziejstw natury, koniecznie zacznij przygotowywać domowe pikle. Ewa Wachowicz już zaczęła i zdradziła przepis na marynowanego kalafiora.

Gdy nadchodzą pierwsze chłodne dni w roku, to czas kiedy sięgamy do spiżarni po gotowe przetwory. Jeśli nie zabierzemy się za ich przygotowanie z początkiem lata, później będziemy mieć zdecydowanie mniejszy wybór warzyw, ziół czy owoców na targach. Jeśli jesteś fanem warzyw w zalewach, łap za kalafiora i przygotuj co najmniej kilka słoików marynowanego kalafiora, na który przepis zdradziła restauratorka Ewa Wachowicz.

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Przepis na kalafior w zalewie według Ewy Wachowicz

Przed rozpoczęciem pasteryzacji pamiętaj o dokładnym przygotowaniu słoików pod marynowany kalafior. Należy je dokładnie wyparzyć, w tym celu możesz wykorzystać piekarnik lub zanurzyć je we wrzątku. Ważne, żeby były czyste i suche, zanim zaczniesz przygotowywać swoje przetwory. Innowacyjny pomysł na wekowanie słoików zamieściliśmy w artykule dotyczącym pasteryzacji: Tego sposobu możesz nie znać. Jest prostszy niż klasyczne wekowanie. Wykorzystaj swoją zmywarkę.

Składniki:

  • duży kalafior,
  • 2 marchewki,
  • 6 szklanek wody,
  • 3/4 szklanki octu 10 proc.,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • łyżka soli,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • pół łyżeczki kurkumy.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaczynamy od przygotowania zalewy. Wszystkie składniki poza kalafiorem i marchewką należy wymieszać i zagotować, a następnie poczekać na wystudzenie.
  • Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na małe różyczki, po czym obgotowujemy w osolonym wrzątku. Następnie kalafior należy odsączyć, a potem wystudzić.
  • Gdy już będą chłodniejsze, wkładamy różyczki kalafiora do słoika, od czasu do czasu przekładając pokrojoną w plastry marchewką. Gdy słoik będzie pewny, zalewamy go wystudzoną marynatą.
  • Słoiki należy koniecznie dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Do rondla nalewamy wody, mniej więcej dwie trzecie wysokości słoika i pasteryzujemy go przez około dwadzieścia minut.
  • Po tym czasie sprawdzamy, czy wieczko jest wklęsłe, a słoik odkładamy do spiżarki lub ocienionego i chłodnego miejsca. Kalafior w zalewie można przechowywać w ten sposób nawet przez kilka miesięcy.
Zabrałaś/eś się już za przygotowanie przetworów w tym roku?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.