Gdy nadchodzą pierwsze chłodne dni w roku, to czas kiedy sięgamy do spiżarni po gotowe przetwory. Jeśli nie zabierzemy się za ich przygotowanie z początkiem lata, później będziemy mieć zdecydowanie mniejszy wybór warzyw, ziół czy owoców na targach. Jeśli jesteś fanem warzyw w zalewach, łap za kalafiora i przygotuj co najmniej kilka słoików marynowanego kalafiora, na który przepis zdradziła restauratorka Ewa Wachowicz.
Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?
Przepis na kalafior w zalewie według Ewy Wachowicz
Przed rozpoczęciem pasteryzacji pamiętaj o dokładnym przygotowaniu słoików pod marynowany kalafior. Należy je dokładnie wyparzyć, w tym celu możesz wykorzystać piekarnik lub zanurzyć je we wrzątku. Ważne, żeby były czyste i suche, zanim zaczniesz przygotowywać swoje przetwory. Innowacyjny pomysł na wekowanie słoików zamieściliśmy w artykule dotyczącym pasteryzacji: Tego sposobu możesz nie znać. Jest prostszy niż klasyczne wekowanie. Wykorzystaj swoją zmywarkę.
Składniki:
- duży kalafior,
- 2 marchewki,
- 6 szklanek wody,
- 3/4 szklanki octu 10 proc.,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżka soli,
- 4 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka ziarenek pieprzu,
- pół łyżeczki kurkumy.
Przygotowanie krok po kroku:
- Zaczynamy od przygotowania zalewy. Wszystkie składniki poza kalafiorem i marchewką należy wymieszać i zagotować, a następnie poczekać na wystudzenie.
- Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na małe różyczki, po czym obgotowujemy w osolonym wrzątku. Następnie kalafior należy odsączyć, a potem wystudzić.
- Gdy już będą chłodniejsze, wkładamy różyczki kalafiora do słoika, od czasu do czasu przekładając pokrojoną w plastry marchewką. Gdy słoik będzie pewny, zalewamy go wystudzoną marynatą.
- Słoiki należy koniecznie dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Do rondla nalewamy wody, mniej więcej dwie trzecie wysokości słoika i pasteryzujemy go przez około dwadzieścia minut.
- Po tym czasie sprawdzamy, czy wieczko jest wklęsłe, a słoik odkładamy do spiżarki lub ocienionego i chłodnego miejsca. Kalafior w zalewie można przechowywać w ten sposób nawet przez kilka miesięcy.