Do tej pory w Polsce mieliśmy trzy restauracje, które mogły pochwalić się gwiazdkami. Były to Bottiglieria 1881, która jako jedyna w naszym kraju ma dwa wyróżnienia, oraz Nuta i Muga, które mają po jednej gwiazdce. W tym roku do tego zaszczytnego grona dołączyły trzy kolejne lokale. Gwiazdką zostały nagrodzone:
Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor Przewodników Michelin, nie krył radości z tego, że kolejne polskie restauracje otrzymały gwiazdki. "Tegoroczny przewodnik znacznie się rozwinął, co odzwierciedla szybko rozwijającą się polską scenę gastronomiczną i ogromny talent krajowych szefów kuchni" - powiedział.
Szczególnie docenił województwo pomorskie, gdzie w tym roku inspektorzy odwiedzili wspaniałe restauracje, które zostały dodane do grona najlepszych (wspomniane Arco oraz Eliksir, o którym piszemy dalej). Poullennec zapewnia jednak, że inspektorzy byli pod wrażeniem pasji i oddania pracowników wszystkich restauracji. Zwrócili też uwagę na nową falę młodych szefów kuchni, która zasłużyła na uznanie.
Każda z tych restauracji otrzymała gwiazdkę po raz pierwszy. Co zachwyciło inspektorów, którzy anonimowo odwiedzają lokale, by sprawdzić, czy zasłużyły na najwyższe wyróżnienie? Jak czytamy na oficjalnej stronie Przewodnika Michelin, w Arco by Paco Perez inspektorzy docenili przede wszystkim ambicję, z jaką kucharze, pod okiem szefa kuchni Antonio Arcierego, łączą polskie składniki z hiszpańskimi smakami. Urzekła ich również dbałość o szczegóły, która jest niezbędna, by stworzyć tak wyjątkowe dania. Inspektorom spodobała się też elegancka przestrzeń restauracji i wspaniały widok na panoramę Gdańska, który roztacza się z okien lokalu.
Kolejna restauracja, która od teraz może pochwalić się gwiazdką, to Rozbrat 20 z Warszawy. Oznacza to, że w stolicy są już dwa miejsca, które znalazły uznanie w oczach inspektorów.
Restauracja prowadzona przez szefa kuchni Bartosza Szymczaka wywarła ogromne wrażenie na inspektorach Michelin swoją ewolucją na przestrzeni ostatnich kilku lat
- czytamy na stronie przewodnika.
Recenzenci przyznali, że połączenia smaków są doskonale wyważone. Docenili również, że restauracja korzysta z najwyższej jakości produktów, które tworzą podstawę pysznych dań.
Ostatni lokal, który w tym roku dołączył do grona nagrodzonych, to Giewont z Kościeliska. Przewodnik nie mieszkał wspomnieć, że restauracja znajduje się w niezwykle pięknym otoczeniu, jednak to przede wszystkim kuchnia robi największe wrażenie.
Szef kuchni Przemek Sieradzki łączy polskie i francuskie produkty i techniki, uzyskując znakomity efekt. Dostarcza dobrze zbilansowane dania, które charakteryzują się odważnymi smakami.
W Polsce mamy więc już sześć restauracji z gwiazdką Michelin. Poza nowo koronowanymi, swoje gwiazdki utrzymały Nuta i Muga. Dwie gwiazdki nadal ma Bottiglieria 1881.
Przewodnik, poza tradycyjnymi gwiazdkami, przyznaje też tzw. zielone gwiazdki. Wyróżniane są nimi restauracje, które przodują w zakresie zrównoważonych praktyk. "Ich wyjątkowe działania na rzecz ochrony środowiska są źródłem inspiracji zarówno dla zapalonych smakoszy, jak i całej społeczności restauracyjnej" - czytamy.
W tym roku nagroda trafiła do restauracji Eliksir z Gdańska. To pierwszy raz, gdy polski lokal otrzymuje tego typu odznaczenie. Inspektorzy docenili nie tylko to, że restauracja korzysta z produktów od lokalnych dostawców, lecz także praktyki, które stosuje, by zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko. Eliksir odzyskuje bowiem olej spożywczy, by później móc wykorzystać go jako paliwo oraz zachowuje skórki z cytrusów, by później wykorzystać je w likierach i syropach.
Tradycja przewodnika sięga aż 1900 roku. To wtedy bracia André i Edouard Michelin stworzyli pierwszy przewodnik po Francji, który miał być wskazówką dla kierowców, gdzie się zatrzymać i dobrze zjeść. Same gwiazdki zostały natomiast wprowadzone w 1926 roku. Miały trafiać do miejsc, które wyróżniały się wyrafinowaniem i wysoką jakością. Obecnie gwiazdki Michelin są uważane za najważniejszą nagrodę w świecie gastronomii. Każdego roku restauracje wyróżnione tym symbolem odwiedzane są przez tysiące gości, w tym również turystów z innych krajów, którzy przyjeżdżają specjalnie po to, by przekonać się, jak smakują najwykwitniejsze potrawy.